За да бъде спазването на една диета, или на някакъв определен хранителен режим, в зависимост от това, което се опитвате да постигнете, успешно, то трябва да положите много усилия, да направите много жертви и да се ограничите от много ваши любими неща.

Тази задача, често се оказва непосилна за изпълнение за много от нас, които, така да се каже, обичат да си угаждат и да си доставят удоволствие чрез храната. А те не са никак малко.

И докато за някои, които са по-злояди, спазването на диета за определен период от време или здравословното хранене не е нищо особено, то за други подобни неща са изключително тежки. Но както вече казахме, хубавото тяло изисква жертви и хората, които са взели решение, че ще се борят да го имат, са наясно с най-важните от тях, които ще трябва да направят.

Спазването на диета обаче, може да се окаже много демотивираща и, образно казано, „неблагодарна“ работа. Или поне в началото.

А за жалост, хората сме нетърпеливи и всички искат да видят резултати, колкото се може по-скоро. И изпадането в паника, щом тези резултати закъснеят или първоначално дори не се появят, е изключително често явление и напълно типична и нормална човешка реакция, характерна за огромна част от диетуващите.

Да видиш, че след 3-ия ден на плодове и салата си свалил най-много половин килограм или не дай си Боже – едва 250 – 300 грама, се оказва доста неприятно изживяване, което никой от нас, със сигурност не си пожелава. И в този момент е доста вероятно нещата да приключат и да се нахвърлите с настървение на онзи шоколад „за черни дни“ или просто на първото нещо в кухнята, което става за ядене, на което попаднете.

Нещата пропадат и отново седите пред огледалото с издут корем и виновен поглед, решени, че „от утре ще е друго“. И след известно време цикълът се повтаря. И сякаш цялата тази схема е просто един омагьосан кръг, от който няма измъкване.

Провалените диети са в следствие липса на мотивация. А как да останете мотивирани, дори когато резултатите ги няма /все още/, разберете сега:

1. Направете тапета на телефона си/компютъра си снимка на фитнес модел

Да гледаш хубавите тела на други стегнати, атлетични хора може да действа доста мотивиращо. Тук обаче съществува възможността от прехласване и залитане по крайности – да сложите снимка на страшно слабо момиче не е никак препоръчително, а може дори да се окаже доста опасно за здравето, така че внимавайте с избора си.

2. Помислете за думите „Изглеждаш по-добре.“

Помислете какво ще кажат хората, когато ви видят с онези няколко килограма по-малко. Представете си изненаданите им погледи и възхищението на лицата им. По-лесно ще е да не ги разочаровате, нали?

3. Сетете се за вината

Преди да посегнете към парчето торта, помислете за отвратителното чувство, което ще изпитате след това, ако го направите. Заслужава ли си?

4. Заредете се с плодове

Ще се научите да обикнете плодовете, щом това е единственото, което има в къщата ви за подхапване, когато сте гладни. Заложете на ябълките – лесни за консумиране, изключително удобни и засилващи метаболизма!

5. Намерете си хоби

Хората често ядат чисто и просто от скука – защото нямат какво да правят. Погрижете се винаги да сте заети с нещо – така не само, че ще оползотворите времето си, но и неусетно ще стопите няколко килограма.

В никакъв случай не гладувайте! Преди да започнете каквато и да е диета или хранителен режим, се консултирайте със специалист, който да прецени дали тя е подходяща за вас!