Криминалната трансплантация на бъбреците, преливане на заразена с ХИВ-инфекция кръв и още 4 произшествия, които ще се запомнят много дълго.

1. Талидомидната катастрофа в Германия

През 50-те години на миналия век фармацевтичната компания Chemie Grünenthal създала сънотворен препарат – талидомид. В експериментите върху животни ефективността на препарата не била доказана, но той все пак получил лиценз.

Производителят успял да убеди експертите в неговата безопасност – силното предозиране не убивало животните.
През 1957 година лекарството било пуснато за продажба в 46 държави, започнало да се приема от много бременни.

Последствията се оказали ужасяващи – родили се повече от 10 хиляди деца с фокомелия – вроден порок, при който се нарушава развитието на китките и стъпалата.

Много деца загинали още в 1-вата година от живота си.

През 1961-ва година компанията изтеглила препарата от пазара, а през 2012 година официално поднесла извинения на жертвите си. От тогава в много държави изискванията към лицензиране на нови препарати станаха много по-строги.

2. Масово преливане на заразена с ХИВ кръв в Япония

Първите официални съобщения за заразяване с ХИВ-инфекция в Япония се появяват през 1985 година – по време на преливане на кръв вирусът бил получен от болни от хемофилия.

Информацията, че кръвта за преливане може да бъде заразена, Министерството на здравеопазването на страната на изгряващото слънце получава още през 1983-та година от САЩ, същевременно Щатите обявяват начало на производството на лицензирани пастьоризирани кръвни препарати, като в тях вирусът бил унищожен.

Япония трябвало да внесе безопасни кръвни препарати от САЩ, но на вноса се противопоставя основният местен доставчик – компания Green Cross Corporation.

Корпорацията осигурила на болните необработени кръвни препарати и гарантирала безопасността на своята продукция. В крайна сметка с ХИВ-вируса се заразяват около 3000 болни от хемофилия, от които по-късно 400 души умират.

Едва през 1996 година в Министерството на здравеопазването започва разследване, като на чиновници и на ръководството на корпорацията „Зелен кръст“ били предявени обвинения в непредумишлено убийство.

3. Токсични силиконови импланти във Франция за увеличаване на бюста

Компания, основана през 1991-ва година, почти 2 десетилетия продавала на пазара силиконови импланти за уголемяване на бюста, които били поставени на 400 хиляди жени.

През 2001-ва година на ръководството на компанията му хрумнало как да намали разходите си с цели 90% - достатъчно било да се замени медицинският силикон с индустриален.

Икономията успяла, но последствията били катастрофални – имплантите започнали да се разкъсват. Това довеждало до възпаляване на тъканите на млечната жлеза и до отравяне на организма с токсични вещества.

След като на 20 притежателки на силиконови гърди с импланти от въпросната компания бил установен рак, лекарите препоръчали на останалите жени да премахнат имплантите.

Производителите били затрупани от искове за обезщетения, това довело до фалит и ликвидиране на компанията. Основателите и членовете на ръководството бяха осъдени и вкарани в затвора.

4. Избухване на епидемия от гъбичен менингит в САЩ

През 2012 година Американският център за контрол и превенция на заболяванията започнал разследване за причината за избухване на епидемия от изключително рядкото заболяване – гъбичен менингит.

Оказало се, че причинителят попаднал в организма на пациентите със стероидни инжекции, произведени от компанията New England Compounding Center.

Заразеният препарат бил доставен в 75 клиники и бил въведен на 14 хиляди пациенти. В крайна сметка 678 души заболели от гъбичен менингит, а 44 загинали. Лекарите невинаги веднага успявали да поставят правилна диагноза – понякога това отнемало цял месец. Срещу компанията били предявени повече от 400 иска.