Ако искате да живеете по-дълго и да се чувствате страхотно начинът да постигнете това е като правите редовно упражнения. Много изследванията са доказали, че редовните упражнения имат разнообразни ползи за здравето, независимо от възрастта, пола или физическите възможности на всеки човек. За да подобрите здравето си е достатъчно да отделите 20-30 минути за разходка, каране на колело, плуване или танци.

Редовните упражнения ще понижат риска от различни заболявания

Може би едно от най-важните предимства на упражненията е, че понижават риска от поява на различни болести. С други думи, ще увеличат шанса си за по-дълъг и здравословен живот. Физическите упражнения, доказано подобряват настроението и предотвратяват проблеми като високо кръвно налягане, инсулт, диабет тип 2 и сърдечни болести, които са сериозни заплахи за здравето. Според проучванията ежедневните упражнения са средство за предотвратяване на някои видове рак.

Редовните упражнения помагат да контролирате теглото си

Поддържането на нормално тегло става все по-трудно с напредване на възрастта, но физическата активност може да предотврати появата на проблеми в тази област. Ако редовно правите упражнения ще изгорите много калории, което ще доведе до загуба на излишните килограми. Интензивните тренировки изгарят повече калории. В действителност, ако изгаряте повече от 500 калории, чрез упражнения, отколкото консумирате в продължение на 7 последователни дни, може да загубите 1-2 килограма от теглото си. Освен това затлъстяването е проблем в световен мащаб и води до повишен риск от коронарна болест на сърцето, инсулт, диабет и рак.

Доказано е, че физическата активност е причина за повишаване на настроението

Изпитвате ли чувство за безпокойство? Имате ли нужда от емоционален тласък? Упражненията ще ви помогнат. Достатъчно е да се разхождате с умерено темпо в продължение на 30 минути или да направите кратка тренировка в залата, за да понижите тревожността и да повишите настроението и самочувствието си. Проучванията показват, че физическото натоварване помага в борбата дългосрочната депресия. Упражненията помагат за освобождаване на ендорфини, химикали, които влияят на опиоидните рецептори на лимбичната система на мозъка и ни карат да се чувстваме удовлетворени. Чувствата са подобни на усещането, което е резултат от употребата на морфин.

Физическата активност повишава енергията ви

Ако сте от хората, които бързо се уморяват независимо дали сте на работа, или вкъщи, започнете да правите упражнения и много скоро ще забележите повишаване на физическата ви издръжливост. Да бъдете активни физически всеки ден има и други предимства като увеличаване на мускулната сила и придобиването на по-голяма издръжливост. Тъканите на тялото се нуждаят от жизненоважни хранителни вещества и кислород, а функцията на сърдечно-съдовата система повишава ефективността си. Наблюдава се и повишаване на сърдечната и белодробната функция. Укрепването на дейността на сърцето и белите дробове означава, че ще имате повече енергия за останалите ежедневни задачи.

Упражненията ви осигуряват по-добър сън

Когато сме добре отпочинали, тялото ни е по-здраво, функционира по-добре и по-рядко се поддава на болести. Упражненията могат да подобрят спокойният сън през нощта, особено ако наблегнете на аеробните техники. Доказано е, че причината за това се дължи на телесната температура. Ако се упражнявате в продължение на 30 минути ще поддържате временно по-висока температура, след известно време тя ще се понижи и ще заспите спокойно.