Изненадващо се оказа, че това да спим голи не само е секси, но също и носи множество ползи за нашето здраве. В тази статия ви предлагаме пет научно доказани и неоспорими факта от спането така както майка ви е родила.

 

1. По-добро качество на съня

Проведено не отдавна проучване в Австралия показва, че някои форми на безъние се провокират от неправилно регулиране на телесната температура по време на сън през нощта. Друго проучване показало, че регулирането на телесната температура в леглото може значително да подобри качеството на съня.

Най-интересно обаче е едно холандско проучване, което показва, че ако се понижи температурата на повърхността на тялото (тоест на кожата) без да се засяга телесната температура в дълбочина се постига много високо качество на съня и води до по-дълбок сън и по-дълго време, прекарано в най-дълбоката фаза на съня.

Така че едно е ясно - дебелите и тежки завивки и твърде топли дрехи по време на сън няма да ви помогнат особено.

 

2. Топи коремните мазнини и понижава холестерола

Естественото охлаждане на човешкото тяло през нощта доказано води до понижаване на нивата на холестерол в тялото. Кортизолът, по-известен като хормон на стреса, е отговорен за редица здравословни проблеми, включително повишаване на кръвното налягане и повишаване на холестерола, смущения на съня и повишен апетит, слаба имунна система и дори хормонален дисбаланс.

Между 10 вечерта и 2 сутринта когато тялото е най-отпуснато, нивата на кортизола се понижават най-силно, достигайки своя минимум за денонощието. След този часови интервал тялото постепенно засилва производството на кортизол, за да ви подготви за новия ден и за да можете да почувствате прилив на енергия след като се събудите.

Когато не сте се наспали добре вие се събуждате с ненормално завишени нива на холестерола, а това води до повишен апетит и склонност към преяждане, особено със сладки храни. Излишно е да казваме, че всичко това се трупа на коремчето, а това е последното, което бихме искали.

 

3. Стимулира се производството на анти-ейдж хормони в тялото

Ако спалнята ви е по-топла от 21 градуса това възпрепятства отделянето на хормони на растежа и мелатонин. Мелатонинът се отделя при пълна тъмнина.

Той предизвиква леко, но много важно за тялото охлаждане през нощта. При намаляване на телесната температура се засилва отделянето на анти-ейдж хормоните. Освен това много проучвания показват, че самият сън сам по себе си също предизвиква отделянето на хормони на растежа, което е жизнено важно за това да изглеждаме млади и привлекателни.

 

4. Здраво тяло

При спането без дрехи се отделя, както вече споменахме, по-голямо количество хормон на растежа. Той от своя страна е отговорен за здравото тяло и за възстановяването на тъканите на тялото ни.

Проучване на университета Уоруик показва, че тези, които си “подаряват” по-малко от 6 часа добър сън са многократно по-застрашени от диабет и сърдечно съдови заболявания. Недостатъчният сън е тясно свързан с повишени нива на апетита, а това има връзка с повишеното производство на инсулин. В същото време при повишаване нивата на инсулин в кръвта се намалява горенето на мазнини и се губи контрол върху апетита.

 

5. Повишава се нивото на окситоцин

Хората, които имат здравословния навик да спят голи, са облагодетелствани да “произведат” повече от хормона окситоцин, наричан хормон на щастието. Този хормон се свързва със сексуалното желание и активност, с оргазма, с борбата със стреса и депресията. Окситоцинът намалява кръвното налягане, понижава риска от чревни възпаления и подобрява перисталтиката на червата.

Ако спите заедно с партньора си голи, това ще повиши отделянето на окситоцин, особено в моментите когато “случайно” се докоснете един до друг. И разбира се няма как да пропуснем и най-важното - спането голи заедно с вашия партньор ще ви предразположи към повече интимни преживявания.

Е, сега убедихме ли ви да забравите за топлата пижама следващият път, когато дойде време да се мушнете под завивките?