Не съществува такова нещо като безопасни или още по-малко полезни цигари. Всички цигари, независимо дали притежават специални филтри или друга особеност, са вредни. В това число влизат и т.нар. електронни цигари. До скоро се считаше, че те са напълно безопасни, но очевидно това не е съвсем така.

Просто има твърде малко проучвания, които да изучават ефекта на електронните цигари върху човешкото здраве. А получените резултати до сега не са много обнадеждаващи. При вдишването на дима от електронните цигари, ние вдишваме миниатюрни частици, които имат свойството да дразнят фината тъкан на белите дробове и биха могли да предизвикат заболявания в бъдеще.

Всъщност електронните цигари не са нещо ново. Те са на разположение вече повече от десетилетие, но станаха доста популярни едва напоследък. При пушенето на традиционни цигари ние поемаме над 600 съставки, 69 от които канцерогенни.

Вместо сушени тютюневи листа обаче, електронните цигари просто използват никотин, за да могат пушачите да задоволят своята зависимост, без да вдишват изгорели газове. Електронното устройство използва батерия, която загрява течността от никотин и аромат и при вдишване създава максимално близко усещане до пушенето на истинска цигара.

Най-новите модели на електронните цигари дават възможност да се регулира напрежението от батерията, а от там да се регулира и мощността на нагревателя. При по-високо нагряване цигарата отделя повече никотин и така създава усещане за пушене на по-силни цигари. За лош късмет, по-високото нагряване влияе и на глицерина и на пропиленгликола използвани като разтворители и ги превръща в карбонили като формалдехид и ацеталдехид, които също се срещат и в цигарите.

Например едно от последните проучвания правени тази година показва, че при пушене на електронна цигара и при волтаж на батерията от 3,2 до 4,8 от електронните цигари се поема приблизително толкова формалдехид, колкото се поема и чрез пушенето на нормални цигари.

В нормални условия човешкото тяло произвежда формалдехид по време на метаболитните процеси, но от друга страна това вещество е считано за канцерогенно, когато се вдиша. Същото проучване обаче показва, че при по-нисък волтаж на батерията електронните цигари отделят до 800 пъти по-малко формалдехид от нормалните цигари.

Докато това звучи сравнително безопасно, то големината на частиците в изпаренията и начинът, по който попадат в белите дробове, прави електронните цигари рисков фактор за появата на заболявания. Частиците в цигарения дим са с големина от 0,3 до 0,5 микрона. Тестове показват, че частиците в електронните цигари са между 0,18 и 0,27.

Около 40% от тези частици могат да навлязат необичайно дълбоко в белите дробове и да заседнат в алвеолите, където да окажат вредното си въздействие. Дори и ако самите частици не са токсични, самото им засядане в белите дробове вече е проблем, който може да предизвика здравословни проблеми.

Тъй като обаче електронните цигари са сравнително ново явление е необходимо да мине време и да се направят редица проучвания, за да се отчете ясно какво точно е тяхното въздействие върху организма. За сега има доказателства, че електронните цигари имат действително по-малко негативни страни от традиционните цигари, но дори и това е силно казано, защото те също са доста лош вариант.

Дори и ако пушенето на електронни цигари е по-малко опасно, то това не ги прави безопасни. Важно е обаче в най-скоро време да бъдат направени много повече и по-подробни проучвания, които да анализират влиянието на електронните цигари върху човека, който пуши, както и върху пасивните пушачи, защото е факт, че популярността на тези цигари продължава да нараства.