Най-големият мит в медицината ли е твърдението, че настинка се прихваща в студено и влажно време?

Настинките са доста разпространени през зимните месеци. Но има ли нещо общо времето с това и наистина ли студът ни разболява?
Напоследък когато говорим за така честите през зимата неразположения, ние най-често използваме думи като “вирус” или “грип”, но също така и думата “настинка” или “простуда”.

Именно това навежда повечето хора на мисълта, че именно студът е този, който ни разболява.

Докато растем нашите родители често ни казват: “Облечи се добре или ще настинеш!” Истината обаче е по-различна. Топлите дрехи не са хирургическа маска и няма да ви предпазят от циркулиращите наоколо вируси.

Разбира се, нашите родители не са ни подвеждали нарочно и ние не можем да им се сърдим. Ако едновремешните родители бяха в крак с днешната наука, те по-скоро биха казали: “Сине, на вън е студено! Не забравяй да си сложиш шал и шапка, когато отиваш да играеш!”

Нормално е, обаче, хората да се подвеждат. Например излизайки на вън и вдишвайки студен въздух, се получава конденз и от носа започва да тече вода. Това е почти същият симптом, който се появява и при простудните заболявания.

Или пък гърлото - поемате си дълбоко студен въздух и то незабавно започва да се усеща сухо и раздразнено. Възможно е дори да се закашляте.

Ако се задържите по-дълго в студа, може да започнете да треперите, а пръстите ви да побелеят и изтръпнат. Дишането се учестява, а сърдечният ритъм бързо го следва.

Всичко това се случва, тъй като симпатиковата нервна система се активира, за да предпази сърцето. Всички тези симптоми са подобни на онези, които изпитваме при простудно заболяване.

Когато имунната система на човека започва да се бори с вирус, температурата на тялото се променя над нормалните 36.6 градуса по Целзий.

С повишена телесна температура, ние ставаме по-чувствителни към ниската температура на околната среда и още веднъж изпитваме същите симптоми, които имаме, когато сме навън в студа.

Друг фактор, който ни подвежда, че се разболяваме от студеното е фактът, че простудните заболявания се срещат доста по-често когато времето е студено, от колкото през горещите летни месеци.

Това също си има своето обяснение. Когато навън времето е студено, ние имаме склонност да прекарваме много повече време на закрито, в затворени помещения и в по-голяма близост до други хора. Така вирусите имат по-добра възможност да се пренесат от един човек на друг чрез секрет от носа, мръсни ръце, кашляне и други.

Така че студеното време има по-скоро косвена, от колкото пряка връзка с инфекциите. Това е равносилно на твърдението, че хората, които носят в себе си кибрит, е по-вероятно да се разболеят от рак на белите дробове. Всъщност, хората, които носят кибрит, е по-вероятно да са пушачи.

Студът е считан за основна причина за простудни заболявания през зимния сезон в самото начало на зараждането на съвременната западната медицина през 16-ти век, но и до днес в редица страни сред хората битува погрешното мнение, че именно студът е този, който ни разболява.

Връщайки годините назад, можем да достигнем до времената на древната китайска медицина, в които се е считало, че хората се разболяват поради дисбаланс на ин и ян.

Дори и днес, когато науката е толкова напреднала, ние все още таим дълбоко в сърцата си съмнение, че именно студа ще ни разболее през зимата.

Всъщност в наши дни има много теории, които се опитват по най-прост начин да ни обяснят как хората се разболяват.

Едно от най-популярните схващания е, че при продължително излагане на студ защитните сили на организма намаляват от изтощение.

Освен това се подчертава също и факта, че през летните месеци ултравиолетовите лъчи убиват вирусите, докато в мрачните и влажни зимни дни това не е така.

Едно от най-големите изследвания в света по този въпрос до сега е проведено във Великобритания. Там например голям брой доброволци били изложени на влага и ниска температура, а след това заразени с вирус, който причинява банална зимна инфекция с хрема и кашлица.

Резултатът не показал особени разлики между процента на заразените, които били изложени на влага и студ и останалите, които не са излагани на неблагоприятни климатични условия.

Но само защото от студ човек не може да хване простуда (въпреки приликата в името) не означава, че не трябва да носим топли дрехи през зимата.

Всъщност топлите дрехи ще ни помогнат да се чувстваме по-уютно и комфортно, а това със сигурност ще подобри защитните сили на организма.

И не забравяйте - през зимните месеци шансът да хванете настинка е по-голям ако стоите в топло помещение с много хора, от колкото ако излезете топло облечени на вън за една много хубава и дълга зимна разходка.