Знаете ли как да разграничите симптомите на предменструален синдром и тези на ранна бременност? Причината за объркването се дължи на факта, че и двете състояния имат подобни симптоми.

Предменструалният синдром (ПМС) е група от симптоми, свързани с появата на менструационния цикъл. Обикновено симптомите на ПМС се появяват от една до две седмици преди менструацията и спират след като тя започне.

Болка в гърдите

По време на ПМС се наблюдава подуване и болезнено усещане, което е характерно за втората половина на менструационния цикъл.

По време на менструация жените проявяват симптоми, които варират от леки до тежки. Най-тежки симптоми се наблюдават преди менструация и изчезват веднага след или по време на цикъл, когато нивата на прогестерона се понижат.

В този период тъканта на гърдите може да се промени, като стане неравна и плътна, особено във външните райони. Може да се появи усещане за увеличаване на размера на гърдите, както тежест или болка.

По време на ранната бременност отново се наблюдава болезненост в областта на гърдите, чувствителност при допир и усещане за плътност или тежест. Тези симптоми могат да се забележат от една до две седмици след забременяване и могат да продължат докато нивата на прогестерона се покачат поради бременността.

Кървене

По време на предменструалния синдром не се наблюдава кървене. По време на менструационния период кървенето е забележимо по-силно и има продължителност до една седмица.

По време на бременност един от първите признаци е леко вагинално кървене или зацапване, което обикновено има розов или тъмнокафяв цвят. Появява се между 10 и 14 ден след зачеването и обикновено не се наблюдава силно течение. То продължава няколко дни, но е значително по-кратко от месечния цикъл.

Гадене

При ПМС, когато менструацията закъснява, не би трябвало да се наблюдава гадене или повръщане. Тези симптоми са присъщи за ранната бременност.

Сутрешното гадене е класически признак за ранна бременност.  Пристъпите на гадене започват най-рано три седмици след забременяване. В някои случаи се наблюдава повръщане, но не е задължително. Според проучване на Американската асоциация за бременност не всички жени изпитват сутрешно гадене, а понякога може да се появи по всяко време от деня.

Глад или липса на апетит

По време на предменструалния период може да забележите, че хранителните навици се променят. В този период може да изпитате желание да консумирате шоколад, въглехидрати, захари, сладки или солени храни, а в някои случаи се наблюдава пристъп на глад.

Ако сте в период на ранна бременност също ще забележите промяна на хранителните си навици, която обикновено се изразява в липса на апетит или отвращение към определени миризми и вкусове, включително и при любимите ви до момента храни. Тези симптоми могат да продължат до края на бременността.

Спазми

При ПМС е възможно да почувствате крампи, които се появяват между 24 и 48 часа преди менструацията. Болката намалява по време на цикъл, но изчезва след края на месечния ви период.

В началото на бременността, може да изпитате леки спазми, подобни на тези, които получавате по време на цикъл, но усещането ще се прояви в долната част на стомаха или гърба. Обикновено спазмите продължават от седмици до няколко месеца.

Най-добрият начин да определите дали имате симптоми на ПМС, или ранна бременност е да си направите тест за бременност. По този начин ще проследите вашите симптоми и лесно забележите, когато има промяна. Ако имате въпроси или притеснения се обърнете към лекар.