Популярен не означава полезен. Прекалено големият ентусиазъм на хората по модните тенденции в медицината може да изпразни портфейлите им и същевременно да изложи на риск здравето им.

1. Плочки на корема

Колкото и коремни преси да прави човек – мазнините няма да изчезнат, такава е човешката физиология.

Справянето с излишъка от подкожната мастна тъкан в конкретна област е възможно само, след като се отслабне като цяло. А за това е необходимо търпение, правилно хранене и спорт.

За съжаление, малко са хората, които могат да се похвалят с балансиран подход към собственото си здраве – мастната тъкан при много бързо отслабване „се стапя“ буквално за няколко месеца.

Но цената на този резултат е нарушаване на хормоналния фон, разреждане на менструациите до пълната им липса и гастрит.

Сдобиването със здрава коремна преса е резултат от продължителен процес, изискващ месеци умерено физическо натоварване и балансирано хранене, без да се говори, че поради генетични особености не при всяка жена, пресата би могла да видима, дори и ако тя отслабне прекалено много.

2. Безглутенови и безлактозни диети

От диета без глутен се нуждаят само хора с целиакия, но генът, отговарящ за предразположеността към заболяването, се среща при 0.5-1% от населението.

Но противно на това, производството безглутенови продукти нараства с всеки изминал ден.

Често потребителите не се досещат, че съдържанието на глютен се скрива, а съдържанието на растителни влакна и витамини в диетичните продукти е минимално, затова пък калоричността им е внушителна.

Но рекламата оказва на подсъзнанието вълшебен ефект – и ръцете сякаш сами ни теглят към безглутеновите бисквити.

Диетологът Катрин Талмадж посочва, че много нейни клиенти, придържащи се към безглутенови диети, страдали от запек, дефицит на витамини и минерали.

А когато преминавали към обичаен хранителен режим, състоянието им съществено се подобрявало.

Нито една диета не трябва да се назначава самоволно. Например, слабителното действие на млякото – още е повод човек да се отказва от високата хранителна стойност на лактозата.

Непоносимостта към нея може да се потвърди само от лекар въз основа на проведени изследвания.

3. Детокс-диети

Прочистването на организма днес е изключително популярно.

Холивудските звезди и модните списания се надпреварват да споделят съвети как човек да се избави от токсините, да се отърве от няколко килограма и да направи така, че кожата му да засияе.

Най-често за постигането на тези цели се използват парливи чушки, изцедени сокове от пресни плодове и зеленчуци и прочие „чудодейни“ съставка.

Според диетологът Майкъл Смит, детоксикацията – не е нищо повече от един красив мит. А понякога и просто вреден.

Ако вашата цел е да свалите килограми, детокс-диетите ще ви помогнат да се справите с няколко, но в скоро време ще си ги получите обратно.

Особено много следва да се пазите „прочистване“ на черния дроб. Всички „прочиствания“ предполагат загуба на течности и „промиване“ на минерали, предупреждава Смит.

Не трябва да се нарушава ходът на естествените процеси – черният дроб, бъбреците и червата отлично се справят с разграждането и изхвърлянето на токсичните вещества.

4. Таблетки от плацента

Екзотичната мода за прием на хапчета от сушена плацента се появява още през 70-те години на миналия век.

Феновете на съмнителния метод твърдят, че помагат за по-бързото възстановяване след раждане и за увеличаване на количеството на кърмата и за подобряване на качеството ѝ. Но учените не успяха да открият никакви данни в подкрепа на тези твърдения.

5. Трансдермални пластири

Създава се впечатление, че лечебните лепенки могат да се справят с всякакви заболявания – от хемороиди до главоболие. Но учените са категорично, че тези пластири нямат никакви такива показания.