Когато дойде времето, в което трябва да обясним на децата си за "птичките и пчеличките", повечето от нас се чувстват неудобно. Много от мъжете са склонни да излязат от стаята и да оставят майките да се оправят, но това не е най-доброто решение за един татко.

Според проучване сред 200 анкетирани жени на възраст 19-21 години, те споделят, че искат бащите им да са изиграли по-голяма роля що се касае до сексуалното възпитание и добавят липсата на мъжко внимание относно въпросите за сексуалността.

Това, което специалистите препоръчват, е да се говори открито с децата, когато трябва да им изтъкнем факти за рисковия секс, защото родителите не могат да разчитат само на образователната система, за да обучи децата им. От друга страна, бащите не могат да разчитат само на майките, когато дойде време за неудобни въпроси.

Ето няколко неща, които да имате предвид, когато говорите с децата си за секса:

1. Наричайте нещата с анатомичните им имена

Казвайте "пенис" или "вагина", защото имайки предвид малкия кръг от думи, които малките деца знаят, те може подсъзнателно да приемат тези области от анатомията си като "мръсни" или "лоши" и по този начин ще ги накарате да се срамуват от себе си.

2. Когато говорите за секс с децата си, говорете позитивно

Говорете позитивно за секса, когато водите с децата си разговори на такива теми. Така те ще приемат секса като нещо хубаво и намалявате драстично шанса да повлияете на тяхната ориентация или да ги накарате да се срамуват. Например "сексът е нещо много хубаво и много приятно, но трябва да е с някого, на когото наистина държиш, трябва да си сигурен, че можеш да вярваш на партньора си на 100%".

3. Бъдете наясно и с двойния стандарт

Бащите често се чувстват задължени да предпазят дъщерите си, без значение какво им коства, а обществото ги насърчава. Когато се спомене "момиче", хората често започват разговори като "татенце, по-добре зареди пушката, излез и смачкай приятеля на дъщеря си, защото той ще се възползва от нея."

Ако сте баща, по-добре е да говорите открито с дъщеря си, да я питате за приятелите й, за срещите й и т.н., вместо непременно да излизате с пушка. По този начин ще я предразположите и след време сама ще идва и ще споделя. Иначе ще се получи ефектът на вързаното куче - в момента, в който го развържеш, започва да прави всякакви глупости. В крайна сметка забраненият плод е най-сладък, за това не излагайте фактите така, сякаш има нещо забранено.

4. Насърчавайте децата си да използват презервативи

Обяснете им всички предимства на предпазните средства, както и тежките последствия от рисковия секс, за да имат цялата необходима информация, а вие да не станете баба и дядо преждевременно. Обяснете им за всички болести, които могат да прихванат при всеки вид секс, защото масово младото поколение си мисли, че оралният секс не носи никакви рискове със себе си.

Обяснете на децата откъде да се снабдят с кондоми, кога и как да ги използват. Поради невероятните подобрения, които презерватитвите са претърпели, обяснете на своите деца, че те не са "лоши", добавят огромна сигурност, а някои марки са толкова разнообразни, че дори изглеждат забавни. И най-важното, бъдете сигурни, че те осъзнават, че кондомите не отнемат усещането, а напротив, някои дори го подсилват.

5. Разговорите за секса трябва да са многократни

Разговорите за секса трябва да са дискусия, която да водите с детето до израстването му. На всяка възраст,  децата ще възприемат информацията по различен начин и ще имат различни въпроси. Така че е важно тази тема непрекъснато да се подновява. Децата може да показват с поведението си, че им е неудобно, може да не изглеждат заинтересовани, но повярвайте ми - те слушат.