Двойките обменят милиони микроби във всяка една секунда, когато те се целуват. Тъй като в устата на всеки един от нас живеят около 700 вида бактерии.

Целувката не е просто целувка. Също така е и възможност за обмен на милиони микроби. Това показват резултатите от най-новото холандско проучване.

Когато устните на двама души се впият едни в други, в рамките на 10 секунди е възможно да се осъществи обмен на 80 милиона микроби , които по време на цялата целувка се прехвърлят от устатата на единия в тази на другия. И двама души, които се целуват многократно всеки ден, си обменят множество микроби.

Според един от авторите на изследването интимната целувка, която включва пълен контакт с език и обмен на слюнка, се явява поведение на ухажване, което е уникално за хората и се изпълнява при 90% от познатите ни народности.

Съветник на музея на микробите в Амстердам „Микропия“ също отбелязва, че доколкото е известно на научната общност, точните последствия върху оралната микрофлора във вида на микроскопични живи микроорганизми, никога не са били изследвания.

Затова холандските учени се опитали да установят до каква степен двойките споделят своята орална микрофлора. И се оказва, че именно този обмен на бактерии е причината партньорите да започват да си приличат повече с увеличаване на продължителността на времето, в което са били заедно.

По време на изследването учените осигурили прием на 21 двойки на напитка, съдържаща пробиотик, която трябвало да изпият преди да се целунат. Направените проби след това показват трансфера на тези 80 милиона микроби.

Учените установили също, че микробите по езика са по-сходни при двойките в сравнение с хората, които не се познават помежду си.

Но все пак според учените микробите в устата са една изключително незначителна част , само 700 вида от общия брой на бактериите, които се намират в тъканите на цялото тяло.

Те са повече от 100 трилиона които подпомагат имунната и храносмилателната функция и се оказва, че в човешкия организъм има повече бактерии, отколкото клетки, които са два пъти по-малко.

Какво всъщност тогава представлява човешкото тяло?