Ако не желаете да отслабнете, гордеете се с обиколката на талията си и обема на устните, с които ви е наградила природата, вие сте щастлив човек.

Но болшинството от хората, за съжаление, винаги са недоволни от нещо, що се отнася до тяхното тяло. Ако и вие сте така, тази статия е точно за вас.

Популярно американско списание провело проучване сред 30 хиляди жени. Оказало се, че 58% от запитаните не са удовлетворени от твоите форми.

И това не е изненадващо – индустрията на красотата, въпреки новите тенденции за естественост, диктува своите правила, призовавайки ни косвено да увеличим, да оформим или да повдигнем най-различни части от нашето тяло.

Това натрапване носи милиарди долари и култивира женските комплекси. Същевременно психолозите призовават да бъдем себе си. Как е възможно това в реалния живот?

1. Спрете със самобичуването

Ако постоянно си казвате, че сте дебела и непривлекателна, то и ще се чувствате по съответния начин, смята Стейси Тантлифф-Данн, професор по психология от Университета на Централна Флорида.

Замислете се – каква практическа полза носи самокритиката? Възможно е да стимул, който спомага за контролиране на апетита или дава сили на бягащата пътека?

Не? Тогава какъв е смисълът да си създаваме комплекси? Променете начинът си на живота или се наслаждавайте на това, което имате!

Преди да се наругаете следващия път, запитайте се – бихте ли казали на свой приятел, това, което говорите постоянно на себе си, предлага рационален подход професорът по психология.

2. Не се фокусирайте върху българските и световните знаменитости

Изследователи от Университета на Торонто изчислили индекса на телесната маса на девойките, представящи Южна Америка на конкурсите за красота – от 1921 до 2002 година.

При 26% от участничките били установена недостатъчна телесна маса, тоест тегло под нормата.

Научните изследвания едва ли ще ви накарат да заобичате тялото си, но поне ще подронят авторитета на „Миските“.

Тъй като хранителният режим на претендентките за титлата „Мис“ предполага строги диети, които нямат нищо общо със здравословния начин на живот.

Ако толкова желаете да намерите пример за подражание, се ориентирайте към спортните форми, постигнати с редовни тренировки и рационално хранене.

3. Посвещавайте си по 30 минути на ден

Научете се да получавате удоволствие, дори от незначителни физически натоварвания. И забравяйте да се хвалите. Стигнали сте до дома ви на 5-тия етаж без асансьор, не сте хванали автобус и сте изминали разстояние от няколко спирки пеша.

Всяка активност носи удовлетворение – да, можете и да нямате възможност да ходите на фитнес, но не стойте със скръстени ръце.

Подробно разпишете как трябва да премине денят ви. Нима сред всички задачи, няма да намерите 30 минути, които да посветите на себе си, вместо да гледате телевизия.

4. Припомняйте си силните страни

Външността има свойството да се променя по независещи от нас обстоятелства. Но това не е повод да изпадате в униние. Съставете списък със своите най-добри качества – по точки, обстоятелно, изброете всичко, с което можете да се гордеете.

5. Уважавайте своето тяло

С каквито и форми да ни е дарила природата, това не е повод да се отнасяте пренебрежително към себе си. Книгите, филмите, които ще гледаме и ресторантите, в които да отидем, ние избираме много по-внимателно, отколкото това какво говорим и мислим по свой адрес.