Ако от социалния ви живот има какво още да се желае, време е да се замислите какво не правите както трябва, и опитайте да намерите няколко прекрасни другари. В това няма нищо страшно.

Приятелството е нужно не само, за да обменяме интересни истории за чаша кафе. Здравите връзки с хората са жизнено необходими на всеки човек.

Според изследванията на Харвардския университет, липсата на приятелски отношения повишава риска от преждевременна смърт с 50%, също колкото, ако изпушвате по 15 цигари дневно.

Разказването на проблемите и създаването на нови приятелства с напредването на възрастта става все по-трудно. Всъщност всичко е много просто, трябва само да разберете какъв приятел желаете да намерите.

Тайната на приятелството е проста – трябва да бъдем открити за нея. Ето 6 препоръки, които ще ви помогнат да създадете нови приятелски отношения.

1. Бъдете дружелюбни

От първото впечатление до голяма степен зависи, ще продължи ли човек да общува с вас или не. И най-важното тук е изражението на лицето.

Спомнете си хората, които всеки ден виждате в магазина, на спирката или на опашка за документи. Ако човек е нацупен, мръщи се, не се усмихва, едва ли бихте разменили няколко думи с него.

Просто не трябва да изглежда дружелюбен, поне напълно не може да бъде такъв.

Добродушната усмивка или просто вежливото кимане на главата дават на околните да разберат, че сте дружелюбни и сте отворени за общуване.

Още един показател за откритост е умението да слушаш.

В повечето случаи на нас ни се иска да разкажем нещо, но не забравяйте, че приятелството е взаимен процес, затова и не се концентрирайте само върху себе си и с интерес слушайте другия човек. Напълно е възможно, това да се окаже начало на прекрасно приятелство.

2. Правете това, което ви харесва

Най-добрият начин да намерите нови приятели е да се срещате с хора, с които имате общи интереси. Ако имате хоби, което обикновено практикувате сами, помислете къде можете да намерите единомишленици.

Запишете се да тренирате някакъв спорт, присъединете се към групи в социалните мрежи, където се събират хора със сходни интереси във вашия град.

Няма нищо по-лесно от това да започнете разговор за някакви неща с човек, който също ги харесва. Когато срещнете някого със сходни интереси, разменете си контактите и поддържайте връзка.

3. Запазете положителна настройка

Това е едно основните изисквания за създаване и поддържане на приятелство. От него зависи, ще изпитваме ли желание да прекарваме с човек време или не.

Помислете, дали на хората би им било приятно да общуват с вас, и решете над какво още си струва да поработите.

4. Не очаквайте от другите да направят първата крачка

Възможно е да се чувствате уязвими, когато тръгнете към друг човек. Но може да се окаже, че той е още по-затворен от вас и на него не му е лесно да установи контакт с непознати.

Затова просто го заговорете. В края на краищата какво лошо може да се случи с вас?
В едни отношения трябва не само да се взима, но и да се дава, да се помага на другите хора.

5. Поддържайте връзка

Отношенията зависят от това колко време прекарвате с приятелите. Затова и помислете как ще поддържате връзка. Затова преди да напуснете купона, можете да споделите, че всичко ви е харесало и не би било лошо да повторите.