Проучванията установяват, че храната, която консумираме, влияе на състоянието на организма, особено при понижаване на стреса.

Когато сроковете започват да се трупат и социалният ви календар е пълен с ангажименти, последното нещо, което искате да чуете включва здравословното хранене. При борбата със стреса, храната помага за облекчаване на временното състояние. Някои храни помагат да се стабилизира кръвната захар или още по-добре емоционалната ви реакция. За да сте информирани, кои храни може да използвате като съюзници в борбата с лошото настроение и влошеното емоционално състояние, прочетете кои са най-подходящите храни.

Зелени листни зеленчуци

Ако наблегнете на зеления обяд, който включва листни зеленчуци като спанак, ще подобрите състоянието си, понеже той съдържа фолиева киселина, която произвежда допамин. Допаминът е химикал, който стимулира удоволствието и ще ви накара да се почувствате спокойни, казва Хедър Мангиери, говорител на Академията по хранене и диететика.

Проучване на списанието „Афективни разстройства“ през 2012 г, което обхваща над 2800 души на средна възраст установява, че хората, които консумират повече фолат, рядко проявяват симптоми на депресия.

Друго проучване на университета на Отаго, през 2013 г. установява, че студентите са склонни да се чувстват по-спокойни и енергични, след консумацията на плодове и зеленчуци. Изследователите са открили, че здравословното хранене предизвиква добро настроение през новия ден.

Кисело мляко

Бактериите в червата също могат да бъдат причина за поява на стрес. Изследванията показват, че при стрес сигналите, които мозъкът изпраща към червата, са причина за стомашно-чревни симптоми. Проучване на UCLA през 2013 г., в което участват 36 здрави жени разкрива, че консумацията на пробиотици в киселото мляко понижава мозъчната дейност при стрес. Това изследване е малко по мащаб и затова резултатите не са достатъчно достоверни.

Сьомга

Когато сте подложени на ситуации предизвикващи стрес, сьомгата повишава количеството на хормоните кортизол и адреналин. „Омега-3 мастните киселини в сьомгата притежават противовъзпалителни свойства, които противодействат на отрицателните ефекти на хормоните на стреса“, казва Лиза Камперман, говорител на Академията по хранене и диететика.

В проучване, финансирано от Националния институт по здравеопазване, студентите по медицина от университета в Орегон, приемат омега-3 добавки. Резултатите показват понижаване на тревожността с 20% в сравнение с групата на участниците приемащи плацебо. Една порция сьомга съдържа над 2000 милиграма омега-3 мастни киселини, което се равнява на двойния дневния прием и се препоръчва от Американската сърдечна асоциация за хора със сърдечни заболявания.

Боровинки

Боровинките са източник на важни антиоксиданти и фитонутриенти, които се съдържат в плодовете и подобряват защитата, като помагат за подобряване на реакцията на организма. Проучванията сочат, че хората, които консумират повече боровинки повишават нивото на един вид бели кръвни клетки, които участват в изграждането на имунитета и са от важно значение за противодействието при стрес“, казва Синтия Саш.

Тъмен шоколад

„Изследванията показват, че черния шоколад регулира нивата на стрес и понижава хормоните на стреса, включително и кортизола“. казва Саш. „Антиоксидантите в какаото стимулират стените на кръвоносните съдове да се отпуснати помагат за понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението.

Друго предимство на тъмния шоколад е, че съдържа природни вещества, които създават чувство на еуфория, подобно на усещането, че сме влюбени“. Купувайте само тези, които съдържат най-малко 70% какао.