Когато става въпрос за различните техники за предотвратяване на стрес, трябва да се вземе предвид пола, понеже при мъжете се различават от тези при жените.

Почти всеки ден сме изложени на стрес, но знаем ли как да се справим с него?

Ако сте мъж, стресът в днешния свят на огромен финансов натиск, семейните отговорности и непреодолимите графици може да доведе до трудни за решаване проблеми и това да причини тревоги и притеснение. Изпробвайте няколко лесни техники, които ще ви помогнат да се справите със стреса.

Споделяйте повече

Важно е да говорите за чувствата си и да споделяте трудностите, пред които сте изправени. Намерете си добър слушател, на когото имате доверие. Понякога това не е най-доброто решение, но хората, които вербализират проблемите си по-лесно успяват да ги преодолеят.

Физическата активност

Когато тялото ви е здраво, това се отразява положително и на ума ви. Ако добавите упражнения в ежедневието си, ще повишите настроението си и ще придобиете контрол и повече увереност. Не забравяйте, че стресът ви излага на риск от сърдечно-съдови и други заболявания.

За да се справите със симптомите му, може предварително да вземете мерки, като започнете да приемате мултивитамини, изготвите си план за освобождаване на стреса и изградите доверие, храните се здравословно, часовете ви за сън са съобразени с нуждите на организма, спортувате или медитирате.

Изследванията показват, че хората, които имат религиозни убеждения са по-добре подготвени да се справят с моментите, които са причина за напрежение. Вярата може да бъде успокояваща и да ви помага да се откажете от пълния контрол над нещата. Алтернативна е медитацията, която може да се окаже ефективно средство за спокойствие и възстановяване на хармоничния баланс. За целта трябва да посещавате религиозни служби или да си отделите необходимото време за йога.

Излезте навън

Редица проучвания установяват зависимостта между природата и здравето. Ако сте на открито, дори за кратки периоди от време е доказано, че това води до увеличаване на производителността, повишаване на тонуса, подобряване на настроението и благополучието. Излезте навън и ще се заредите с енергия, а ефектът излагането на слънце е увеличаване на нивото на витамин D и освобождаването на ендорфин, който се отразява на стресовите фактори в ежедневието.

Намерете си хоби

За да понижите стреса, трябва да си намерите любимо занимание през свободното си време. Намирането хоби и ангажирането с релаксиращи дейности или конкурентен спорт може да понижи нивата на стрес и да ви помогне да се съсредоточите върху хубавите моменти от ежедневието.

Направете промяна

Понякога трябва да се направи промяна, за да се определи какво не е наред в живота ви. Когато контролирате определена ситуация и я овладеете, благодарение на промяна в мисленето, действията или начинът на работа ще подобрите психическото си здраве и ще избегнете последиците от ежедневния стрес.

Повечето мъже могат успешно да контролират стреса, като спазват някои от съветите изброени по-горе. Въпреки това, ако тревожността стане неуправляема това може да доведе до по-сериозни проблеми. Консултирайте се с вашия лекар, ако смятате, че нивата на стрес излизат извън контрол. Не забравяйте, че инвестицията в спокойствието и доброто психическо здраве винаги си струва усилията.