Хората обичат да дават съвети на бременните жени, но в повечето случаи те са нездравословни и трябва да се избягват. Въпреки че са добронамерени, изпълнявайте само тези, които са ви предписани лично от вашия лекар.

Знаете ли, че горещата вана може да навреди на бебето?

До известна степен това е вярно. Повечето горещи вани достигат температура между 100 и 105 градуса и това може да доведе до здравословни проблеми. Според Чарлз Локууд, шеф на отделението по акушерство и гинекология в „Йейл-Ню Хейвън“, „Няколко минути в гореща вана могат да повишат вътрешната температура на майката, която е причина за нарушено развитие на мозъка на бебето“. В допълнение, бременността увеличава вероятността от припадъци при високи температури. Д-р Локууд съветва напълно да се откажете от горещите вани, въпреки че лекарите от западното крайбрежие не споделят становището му. При някои пациенти, горещите вани не са причина за влошаване на здравето.

Консумацията на женско биле води ли до преждевременно раждане?

През 2001 г. американското списание по епидемиология публикува проучване, свързващо консумацията на женско биле и преждевременното раждане. В това проучване участват финландски жени, които консумират корени от чисто женско биле всяка седмица през цялата си бременност.

Добрата новина е, че наистина трябва да консумирате женско биле, особено след като е добавено кум няколко здравословни специализирани марки. Ако консумирате женско биле, което съдържа глицирризин не сте изложени на риск. Според това изследване, трябва да консумирате над 500 мг на седмица по време на бременността си.

Д-р Локууд посочва също, че женското биле има лек диуретичен ефект и би могло да доведе до обезводняване, което може да предизвика контракции.

Каквото и да правите, не използвайте прахосмукачка

Може би ще бъдете заклеймени от бременните жени в Америка, които са използвали този съвет, за да вдъхновят съпрузите си да помагат в домашните задължения, но няма нищо вярно в тази теория. Прахосмукачка няма как да навреди на бременността ви.

За да бъдем честни интензивната физическа активност, която води до повишаване на температурата и изчерпване на енергийните мазнини се свързва с понижаване на теглото, след раждане на бебето или спонтанен аборт. Въпреки това тази физическа активност наподобява ефекта от маратонското бягане, а не на спокойното почистване на дома.

В крайна сметка, както при всяка друга натоварваща дейност, ако започнете да получавате контракции на Бракстън Хикс и да се чувствате замаяни, оставете домашните задължения и си починете.

Знаете ли, че силните и натрапчиви аромати са опасни за бременните?

Ароматните етерични масла като лимонена трева, мента, розмарин, които са използвани в ароматерапията могат да бъдат опасни за бременните жени. Ето защо, масажистите са склонни да използват аромат без масла по време пренатална масажи. Националната асоциация за холистична ароматерапия предлага да се използват добре разредени масла като лайка, жасмин и лавандула.