Международна група учени от Норвегия и САЩ смята, че витамините от група В във високи дози увеличават риска от фрактура на бедрената шийка при хора в напреднала възраст.

Експертите анализирали данните от мащабния проект, в рамките на който се изследват американските медицински сестри, в който взели участие 75 хиляди американки.

Витамин В6 и В12 могат да навредят на костите

В продължение на 30 години изследователите ги наблюдавали, като проследявали хранителен режим, прием на хранителни добавки, а също и различни заболявания и травми.

Възрастните жени, на средна възраст 75,8 години, приемали високи дози витамин В6 в съчетание с витамин В12, под формата на хранителни добавки, В6 – 35 мг на денонощие и В12 по 20 микрограма на ден, 2 пъти счупвали шийката на тазобедрената става, в сравнение с тези, които разчитали само на храната да си набавят тези витамини – В6 по-малко от 2 мг/ден и В12 по-малко от 10 микрограма/ден.

Данните от получените от анализа кореспондират с резултатите от изследването сред норвежките жени, на които давали витамини В във високи дози или плацебо.

Фрактура на бедрената шийка най-голяма опасност в напреднала възраст

Оказва се, че сам по себе си Витамин В12 не увеличава вероятността от фрактура на бедрената шийка, но пък в комбинация с витамин В6 рисковете значително нарастват.

Изследователите смятат, че са необходими изследвания за определяне как витамините от група В влияят на човешкия организъм.

Учените подчертават, че става въпрос не за опасността от самите витамин В, а за твърде високите дози на потребление.

Посочените обеми с малко превишават препоръчаните от диетолозите дози.

Това означава, че не трябва съвсем да се отказваме от витамините, но следва да се използват с повишено внимание, за да не се предизвикат вредни за организма странични ефекти.

Изводът, който може да се направи от анализа, е, че хранителните добавки могат сериозно да навредят на здравето, особено в напреднала възраст, тъй като има опасност от неправилно усвояване от организма. Недостатък е, че се обхващат жени и то със специфична професия.

Не може да се установи как приемът на хранителни добавки витамин В влияе на мъжките кости след 70 години.