Ако не можете да вършите ежедневната си работа, защото ръцете ви са схванати, подути или болят, то правилните упражнения могат да ви помогнат да си върнете формата. Терапевтите обикновено предлагат специфични упражнения в зависимост от състоянието. Някои помагат на ставата да се движи по-свободно или удължават мускулите и сухожилията чрез разтягане.

Подобни упражнения са полезни при остеоартрит и при натоварване на лакътя при тенисисти и голф играчи, но не и когато ставите са възпалени или болезнени. Други упражнения помагат за заздравяването на мускулите около ставата, за да могат да бъдат по-силни или по-издръжливи.

Ето и пет често предписвани упражнения за проблеми с ръцете или китките. Обаче, ако ръката ви е болезнена или отмаляла, то най-добре е да потърсите физиотерапевт за препоръка и подходящи упражнения. Всички упражнения трябва да се правят бавно и целенасочено, за да се избегнат наранявания и болка. Ако почувствате отмалялост или болка по време или след упражненията, спрете веднага и се обърнете към вашия лекар за помощ.

Мускулите и сухожилията ви движат ставите по дъги на движение подобно на това, когато свиете и разпуснете пръстите си. Ако нормалното ви движение е възпрепятствано, като например не можете да свиете палеца си без да ви боли, то тогава можете да имате проблем с ежедневните си дейности, като например да отворите капака на буркан или кутия.

Тези упражнения карат пръстите и китките ви да се движат през техните нормални обхвати на движение и изискват всички сухожилия да изпълняват своята специфична функция. Задръжте ръката си във всяка позиция в продължение на 5-10 секунди. Правете серия от по 10 повторения три пъти на ден.

1. Удължаване и флексия на китката – поставете предмишницата си на ръба на маса или диван върху навита кърпа за подложка, като китката ви виси от ръба на масата с пръстите и дланта надолу.
Раздвижете дланта нагоре, докато не усетите леко подръпване. Върнете дланта в изходна позиция.
Повторете същите движения с лакът, сгънат към вас и с дланта, обърната нагоре.

2. Супинация/пронация на китката – застанете прави или седнете, като приберете ръката си до тялото и свиете лакътя под прав ъгъл, дланта да сочи надолу. Завъртете предмишницата, така че дланта ви да сочи нагоре, после надолу.

3. Лакътно/радиално отклонение на китката - поставете предмишницата си на ръба на маса или на коляното си върху навита кърпа за подложка с палеца нагоре. Движете китката нагоре и надолу, през целия обхват на движение.

4. Флексия/разтягане на палеца – вдигнете дланта си нагоре, с лице към вас. Започнете да движите палеца си отвън навътре. Движете го докато докосне дланта и после в обратна посока.

5. Плавно раздвижване на сухожилията на пръстите и ръцете – изпънете пръстите си напред или нагоре.

Свийте ги в полуюмрук, след това ги изпънете отново прави. След това ги свийте в юмрук, след което отново ги изпънете. След това ги свийте до долу в прав юмрук, след това отново ги изпънете. Повтаряйте тези упражнения по няколко пъти на ден.