Живеем във времето на постоянната работа и стреса. Макар и медицината да е напреднала, качественият сън е едно от малкото неща, с които дори и лекарите се справят трудно в дългосрочен план.

Днес, ще ви споделим за няколко незаменими помощници в борбата за качествено наспиване.

Кои са тези витамини и минерали

1. Витамин С

Свикнали сме да свързваме този известен витамин с подсилването на имунната система. Обикновено, започваме да посягаме към таблетките витамин С, когато се чувстваме застрашени от настинка или вече сме започнали да се разболяване.

Безспорни са ползите на витамин С в борбата за по-здрав имунитет, но се оказва, че този витамин има роля и в съня ни. Според проучвания, хората, които страдат от дефицит на витамин С страдат от непълноценен сън и се чувстват уморени още след като са се събудили.

2. Магнезий

Магнезият е важен минерал, който участва в многобройни реакции, протичащи в организма ни, включително и в синтеза на мелатонин. Може би повечето от вас са наясно, че мелатонинът е хормона на съня и се отделя главно в тъмната част на денонощието.

Когато страдаме от дефицит на магнезий, организмът ни не може да се снабди с достатъчно мелатонин. Магнезият участва в образуването на Гама Амино-маслената киселина, участващ при редуциране на нервната възбудимост.

3. Желязо

Дефицитът на желязо е често срещан здравословен проблем главно при жените, но не е изключено да се появи и при мъжете. Установено е, че хората които имат железен дефицит са по-уморени, по-малко концентрирани, но и имат проблеми със съня.

Синдромът на неспокойните крака е неприятно състояние, което се проявява главно вечер и пречи на спокойния сън. Смята се, че голям фактор в развитието на това състояние е, именно, дефицитът на желязо.

4. Омега-3 мастни киселини

Доказано е, че омега-3 са изключително важни за нашето пълноценно тяло. Учени са установили, че когато липсват омега-3у епифизната жлеза не произвежда достатъчно мелатонин, което пречи на заспиването и пълноценният сън.

5. Витамин В12

Може би сте чували, че витамин В12 е изключително важен за поддържане на здрава нервна система. Освен това витамин В12 участва и в образуването на серотонина.

Освен, че се спряга като хормон на щастието, серотонинът участва в регулацията на цикъла сън – бодърстване.

Ниските нива на В12 могат да предизвикат неврологични оплаквания, включително и проблеми със съня. Витамин В12 може да се изчерпи с напредване на възрастта, което е една от причините, възрастните хора да имат проблеми със заспиването.