В предишна статия в Lechenie.bg ви разкрихме някои от основните митове за косопада при жените. Ето пет други популярни заблуди за загубата на коса.

Стресът предизвиква косопад

За да доведе стресът до загуба на коса, трябва да бъде по-екстремен от това, което изпитвате, когато сте се подготвяте за голяма презентация по време на работа или влизате в спор с вашия съпруг. „Когато тялото ви преживява нещо травматизиращо като операция или заболяване, може да наруши здравето на косата, като преминава преждевременно във фаза на силен косопад“, казва д-р Меркурио. „Това състояние се нарича телогенни изпарения, които могат да бъдат причинени от раждане. Окапването обикновено отшумява след стресиращото събитие. Някои експерти смятат, че емоционалния стрес, предизвикан от смърт на любим човек може да доведе до загуба на коса, но няма доказателства, които да подкрепят тезата“, казва д-р Меркурио.

Само по-възрастните жени губят косата си

Това е възможно за някои жени, особено тези с фамилна история на загубата на коса, започва след първите 20 години или дори по-рано. „Женския косопад може да започне през пубертета и постепенно да напредва с възрастта“, казва д-р Меркурио. „Хормоналните проблеми са нещо, което може да се отрази на косата дори в по-млада възраст. Жените могат да получат дисбаланс на мъжките хормони, които предизвикват окапването на коса“, казва д-р Пилианг. Състоянието се нарича синдром на поликистозните яйчници (PCOS) и може да предизвика нередовна менструация, окосмяване на тялото и лицето и да увеличи акнето. Хормоните не са единственият виновник за ранната загуба на коса.

Биотинът може да лекува косопад

В аптеката със сигурност ще намерите добавки, които претендират, че заздравяват косата и ноктите. Повечето от тях съдържат биотин, който участва в групата на витамин В комплекс. Тези витамини играят съществена роля в поддържането на здрава коса, помагат за подобряване на метаболизма и превръщане на храната в източник на енергия. „Докато дефицитът на биотин може да предизвика загуба на косата, липса му е изключително рядка. Биотинът помага само при накъсване на косата“, казва д-р Меркурио. Въпреки че може да помогне за укрепване на косата ви, няма доказателство, че може да причини косопад. Тези промени се дължат на хормонални изменения или генетика.

Къпането с шампоан причинява косопад

Вероятно сте чували твърдението на редица блогъри, че косата ви ще стане хубава, здрава и по-плътна след като прескочите шампоана. „Пациентите са склонни да забелязват капенето на косата най-вече под душа“, казва д-р Пилианг. Няма никакво научно доказателство, което да подкрепя изявлението, че косопада се дължи на прекомерната употреба на шампоан през седмицата.

В действителност, по-рядката употреба на шампоан може да бъде вредна за вашата коса. „Шампоанът почиства омазняването върху кожата на главата, което може да съдържа хормони, които стимулират косопад“, казва д-р Пилианг. „Ако не употребявате шампоан може да увредите скалпа си и да предизвикате пърхот, който инхибира растежа на косата. Уверете се, че миете косата си редовно и имайте предвид, че е нормално да се губите около 100-150 косъма на ден“, казва д-р Пилианг.

Слънцето помага за изтъняване на косата

Разбира се, липсата на слънцезащитен крем върху скалпа ви със сигурност ще доведе до изгаряния, но това няма как да причини косопад. В действителност, витамин D, който се получава от слънцето и храната, може да бъде от важно значение за вашите коси. „Витамин D е много важен за поддържането на косата“, казва д-р Пилианг. „Той помага за растежа“. Изследване върху кожата установява, че жените, които имат косопад са имали значително по-ниски нива на витамин D. Ако не получавате достатъчно витамин D от слънцето, добавите храни, богати на този компонент към вашата диета.