Хората, които увеличават приема на сол значително са изложени на по-висок риск от повишаване на кръвното налягане, показва широкомащабно японско проучване.

Изследователите са прегледали около 4500 възрастни в Япония, които са имали нормално кръвно налягане в началото на проучването. След три години са направени повторни измервания, като се взима предвид консумацията на сол, чрез тестове с урина. Изследователите са открили, че около 23% от участниците или 1027 души са развили хипертония, състояние, което е по-известно като високо кръвно налягане.

Хората, които са консумирали повече сол са изложен на 1,25 пъти по-голяма вероятност да развият високо кръвно налягане до края на проучването, в сравнение с тези, които са приемали по-малко сол. Учените казват, че рисковият фактор от развитие на болестта се повишава и при хората, които консумират повече сол по време на проучването.

„В нашето изследване няма значение дали натриевите нива на участниците са високи, или ниски в началото на проучването. Резултатите показват постепенно увеличаване на нивата през годините, а две от групите са изложени на по-голям риск от развитие на високо кръвно налягане“, съобщава д-р Томонори Сугиура, водещ автор на проучването и доцент в катедрата по сърдечно-бъбречна медицина и хипертония в University Graduate School, в Япония.

Проведените до момента изследвания са показали връзката между приема на сол и повишеното кръвно налягане, но това е едно от първите проучвания, които правят връзка между употребата на сол и артериалното налягане в течение на времето.

В края на изследването, дневния прием на натриев хлорид при участниците е в граници от 2925 милиграма до 5644 мг. Правителството на САЩ препоръчва в доклад, изготвен през 2010 г., да се ограничи приема на сол до 2300 мг на ден или до 1500 мг на ден, ако хората са прехвърлили 51 годишна възраст. Според проучванията афроамериканците са изложени на по-висок риск от развитие на хипертония, диабет или хронично бъбречно заболяване.

Въпреки че новото проучване е направено доброволци в Япония, резултатите си приличат с изследванията направени в САЩ.

„Американците консумират средно почти 3500 милиграма натрий на ден, което е около 1000 милиграма повече от препоръчителното количество за здравето“, казва д-р Томонори Сугиура. „Намаляването на приема на натрий може да спаси човешки живот и да подобри здравето на сърцето, без значение от националността.“

Хората могат да намалят приема на сол, като консумират по-малко преработени храни като хляб, колбаси, пица или супа, които съдържат повече от 75 на сто от натриев хлорид. Всъщност, около девет от десет души в Съединените щати консумират твърде много сол, според проучванията на асоциацията.

„Приема на повече от разрешеното количество натриев хлорид може да повиши кръвното налягане при някои хора, защото солта пречи на организма да се освобождава от излишните течности като вода. Това може да увеличи налягането в кръвоносните съдове и да направи работата на сърцето по-трудна“, единодушни са изследователите. Високото кръвно налягане увеличава риска от инфаркт, инсулт и сърдечна недостатъчност.

Според изследването учените констатират: „Новото проучване, както и резултатите от по-ранни изследвания, показват, че хората, които приемат по-малко количество сол са склонни да имат по-ниско кръвно налягане.“

Настоящото проучване всъщност потвърждава тази важна концепция: „Рискът от развитие на хипертония е по-голям при хората, които консумират над разрешеното количество натриев хлорид“, пишат изследователите, участвали в проучването.