Учени от различни държави съставиха списък с наследствените заболявания, които се предават по женска линия.

1. Мигрена

Генетична връзка – от 70 до 80%, такъв е рискът от наследяване на това неприятно заболяване, твърди доктор Кейт Хенри от Нюйоркския университет.
Причина – неотдавна беше открит специфичен ген, предизвикващ мигрена.

Ако той функционира неправилно, то факторите на околната среда – шум, кофеин и др., могат лесно да пробудят центровете на болка в мозъка, „отговорни“ за мигрената.

Какво да направите?

Наблюдавайте какво именно предизвиква мигрена във вашия случай и по възможност избягвайте тези фактори.

Както е известно, много от страдащите от мигрена са много чувствителни към такава храна като шоколад, кафе, сирене, цитрусови плодове и червено вино.

Хормоните също имат значение – покачването или обратно понижаването на нивата на естрогена и прогестерона в рамките на менструалния цикъл предизвикват мигрена.

2. Рак на гърдата

Генетична връзка – 15%

Причина – набор от мутиращи гени. При това рискът от наследяване на това страшно заболяване се увеличава, ако кръвен родственик е заболял в млада възраст.

Какво да направите?

В някои държави на жените, в чиито семейства е имало болни от рак се предлага генетично изследване за откриване на мутирали гени. Понякога жените в такъв случай веднага избират премахването на млечните жлези.

Нужно е да се помни, че върху развитието на рака на гърдата влияе приемът на хормонални лекарства и контрацептиви, а също и тютюнопушенето и алкохолът. Според изследване на британски учени тютюнопушенето е виновно за повече от 25% от всички смъртни случаи от рак във Великобритания.

Употребата на повече от 2 питиета алкохол от жените, тоест 80 грама силни спиртни напитки или 2 бутилки светла бира, повече от 2 пъти седмично, способства, според данните на изследователите, рискът от заболяването със 7%.

3. Депресия

Генетична връзка – 10-30% в зависимост от типа депресия. Например, циклотимия, тоест сезонна депресия сезонната депресия, се предава по наследство по-често от ангедоничната депресия – загуба на чувство за радост от живота.

Причина – психическите заболявания – включително и депресията са понякога семейни патологични състояния. Учените открили група гени, което е възможно да играят роля в развитието на депресия. Те блокират образуването в мозъка на серотонин – хормон на щастието, който регулира нашето настроение.

Какво да правите? Избягвайте прекалената умора, злоупотребата с алкохол и старайте с всички сили да не попадате под прекомерното влияние на вашата майка, която страда от депресия.

Много често такива хора предизвикват постоянно своите най-близки и най-уязвими роднини. Настроението и поведението на депресираните причинява симптоми на депресия и при техните близки и уязвими роднини. Но лекарите успокояват, че дори и да имате гена на депресията, то съвсем не е задължително тя да се прояви при вас.

4. Ранна менопауза

Генетична връзка – 70-85%

Причина – за този процес са отговорни цели 4 гена. Средната възраст за настъпване на менопаузата е 51-53 години, но при някои жени, приблизително при 1 от 20, настъпва по-рано до 46-годишна възраст.

Какво да направите?

За съжаление, нищо не може да спре този процес. Но съществуват множество способи за неговото забавяне – фитотерапия и хормонална заместителна терапия.

5. Заболявания на сърцето

Генетична връзка – 20%
Причина – ако майката е получила сърдечен пристъп, то и при дъщерята рискът да развие сърдечни заболявания с напредването на възрастта нарастват.