Апитерапията е метод за лечение на различни заболявания с помощта на живи пчели и с продуктите от пчеларството.

Пчелната отрова или апитоксин представлява гъста безцветна течност с характерна миризма, напомнящ ароматът на меда и с горчив изгарящ вкус.

Целебни свойства на пчелната отрова

Химичният състав на апитоксина засега още не е точно установен. Известно е, че пчелната отрова съдържа биологично активният белтък, пептиди, ензими, свободни аминокиселини, хистамин, мравчена и други киселини, мазнини, стеороидоподбни вещества, летливи масла някои микроелементи.

При ужилване пчелата отделя 0.2-0.3 мг отрова – смъртоносна за човека доза се смятат 500 едновременни ужилвания, което представлява 0.2 грама отрова.

Количеството на отровата зависи от възрастта на пчелите, времето от годината и храната. Например, през лятото пчелата обикновено изработва по-голямо количество пчелна отрова.

При младите пчели няма отрова или тя е много малко. Пчелата работничка отделя 2 седмици след раждането си максимално количество отрова. С възрастта нейната жлеза, образуваща отрова, отмира.

Сложността на химическия състав на пчелната отрова определя неговото специфично действие върху организма на човека.

Апитоксинът е много силно обеззаразяващо средство – дори в съотношение 1:15000 той запазва стерилност, като изобщо не съдържа микроорганизма. Също така оказва противовъзпалително и холинолитично – инхибира образуването на жлъчка, действие.

Отделно от това:

• затруднява предаването на болкови импулси чрез гръбначния мозък;
• предотвратява конвулсивни състояния;
• понижава артериалното налягане, способства за увеличаване на обема на кръвта;
• оказва антиаритмнично действие;
• увеличава обема на кръвоносните съдове в мозъка;
• подобрява мозъчното кръвообращение;
• стимулира функцията на кората на надбъбречните жлези;
• увеличава концентрацията на кортизол в кръвта;
• подобрява кръвните показатели;
• подсилва имунитета;
• подобрява моторната и секреторната функция на стомашно-чревния тракт;
• стимулира половите жлези
• повишава фертилността;

Преди да се проведе лечение с ухапване от пчели, лекарят е длъжен да направи биологична проба на пчелната отрова, посредством еднократно ужилване в областта на кръста.

На следващия ден чрез лабораторен метод се определя чувствителността на организма към пчелната отрова. Ако показателите са в нормите започва курсът на лечение.

Действието на пчелната отрова върху организма на човека в значителна степен зависи от количеството на ужилванията, тяхната локализация и индивидуалната чувствителност на организма.

Например, по-голямата част от здравите хора могат да понесат 5 и дори 10 едновременни ужилвания.

При което възниква само локална реакция, която се изразява в поява на болка, парене, отток, подпухналост и зачервяване на мястото на засегнатия участък.

Също така при леките случаи на реакции на пчелната отрова могат да се наблюдават – неразположение, повишаване на температурата, главоболие, поява на обрив от типа на уртикарията.

Внимание! При хората с повишена чувствителност към пчелната отрова ужилването дори от 1 пчела може да предизвика тежка генерализирана реакция, която ще се наблюдава не само едновременно с гореизброените симптоми, но и с такива неприятни проявления като повръщане, диария, задушаване, ускоряване на пулса посиняване, втрисане, понижаване на артериалното налягане, загуба на съзнание, конвулсии, болки в сърдечната област.

И ако навреме не бъде оказана помощ, човек с такива симптоми след ухапване на пчела може да умре, поради преустановяване на дихателния процес.

Най-болезнено реагират на апитоксина жените – особено бременните, децата и хората в напреднала възраст. При редовно ужилване от пчели, както това се случва при пчеларите, чувствителността към пчелната отрова се понижава значително.