Всички знаем за ползите от разнообразните храни върху организма. Въпреки това, понякога може да се окаже трудно да си набавим препоръчителната дневна порция хранителни вещества. Здравословните зърнени храни като киноа и спелта се консумират все по-рядко.

Ако сте уморени от приготвянето на обичайните здравословни рецепти - има решение. Чували ли сте за теф? Тази здравословна храна, произхождаща от Етиопия, набира популярност. За да се уверите, че ще удовлетвори нуждите на организма ви, прочетете 5 причини, които ще ви убедят да прибавите тези здравословни семена към менюто си.

Предимството зърната да се консумират цели

Размерите на семената теф са най-малките от всички познати зърнени култури и наподобяват семена от мак. Миниатюрните им размери позволяват да се възползваме от всички предимства на тези питателни семена. Когато консумираме зърната цели, извличаме най-големите ползи за тялото си.

Не съдържат глутен

Ако сте от хората, които изпитват непоносимост към глутен, семената от теф са подходящи за вас. Тези семена не съдържат глутен, освен това могат да се използват за приготвяне на зърнени храни и хляб. Брашното от теф също е добър избор за създаването на безглутенови печива. Всеки човек, който избягва определен вид храна предпочита да консумира неин заместител, а с брашното от теф е много по-лесно да спазите диетични ограничения на безглутенова начин на живот.

Теф е отличен източник на калций и витамин C

Теф може да бъде най-малкото зърно, но със сигурност съдържа повече калций от много други зърнени култури. В действителност, дори малко количество теф съдържа високо нива на калций. Съдържанието на една 125 мл чаша теф осигурява повече калций, отколкото повечето млечни продукти. Миниатюрните зърна са богати на витамин С, който рядко присъства в състава на зърнените семейства.

Теф има високо съдържание на устойчиво нишесте

Устойчивото нишесте съдържа диетични фибри, склонни да преминават през дебелото черво, без да се усвоят напълно. В резултат на това семената от теф помагат на хората, които искат да отслабнат и осигуряват чувство на ситост. Теф е добър избор за хората, които имат диабет, поради способността му да регулира кръвната захар. Устойчивото нишесте играе роля на пребиотик. Зърната имат лековити свойства върху дебелото черво.

Теф са уникални на вкус

Семената от теф имат много мек вкус, затова могат да се получат по различни начини. Те притежават лека сладост, която наподобява меласа и подобрява вкуса на закуската. Семената от теф са здравословна промяна на обичайните закуски като овесена каша или пшеничен крем.

Брашното от теф е добър за приготвян на палачинки или вафли. Може да се използва, за приготвяне на вкусни и солени ястия. Опитайте да добавите теф към рецептите за приготвяне на вегетариански. Възможностите са употребата на тези миниатюрни зърна са безкрайни. Теф е чудесен начин да подобрите и разнообразите диета си, като добавите нови и вълнуващи аромати.

Потърсете рецепти в интернет, в които се използват семена от теф, с тях ще си набавите препоръчителните витамини. Теф е природен дар, който е слабо познат на родния пазар. Възползвайте се още днес от всички предимства на тези малки зърна. Разнообразете диетата си и се насладете на приятния им вкус.