Увеличаването на тяхното състояние се свързва с покачването на цените на акциите на компаниите, които се занимават с разработване на ваксини, медицински стоки и други.

Известно списание състави списък на 50 души, които са свързани със сферата на здравеопазването, превърнали се в милиардери през 2020 г. на фона на пандемията.

Кои станаха още по-богати по време на пандемията

В топ 5 на класацията попадат:

1.Угур Шахин, гражданин на Германия

Състоянието му се оценява на 4,2 млрд. долара, съосновател на немската биотехнологична компания BioNTech, която заедно с американската Pfizer създаде ваксина срещу коронавируса. Заявената ефективност е 95%.

Предприемачът притежава около 17% от акциите на компанията, като от януари 2020 г. те са поскъпнали със 160%. При Pfizer подобни колебания в цените на акциите не се наблюдават. Основаната още през 1849 г. фармацевтична компания достига пик от 45 долара за акция през 2000 г. и към момента този праг все още не е надминат, макар

2.Стефан Бансел, Франция, 4,1 млрд. долара състояние

Начело на американската биотехнологична компания Moderna, която създаде ваксина срещу COVID-19. Ефективността ѝ също е 95%, като от началото на годината акциите на компанията са поскъпнали с над 550%, дори и повече. На 3.01.2020 г. 1 акция на Модерна е била на цена от около 18-19 долара и достига връх от над 156 долара на 11 декември, след това бележи значителен спад и днешната цена е от около 123 долара.

Причината може би е в оповестения случай на остра алергична реакция към ваксината, но малко по-късно тази новина бе контрирана със 100% защита от тежки форми на коронавирусната инфекция.

Сякаш се наблюдава охлаждане на ентусиазма към акциите на биотехнологичната компания през последните 1-2 седмици.

Причината най-вероятно е в започналите вече доставки и имунизации в цяла Европа с ваксината, разработка на BioNTech.

3.Юан Липин, Канада, 4,1 млрд. долара

Притежава 24% от акциите на един от водещите производители на ваксини в Китай. Жената получава този пакет акции след развода със своя съпруг, който е в управлението на компанията.

4.Ху Кун – 3,9 млрд. долара

Ръководител е на компания за производство на медицинско оборудване. През август тази година дружеството излезе на фондовата борса чрез първично публично предлагане на акции, чиято цена нарасна със 150%.

5.Карл Хансен, 2,9 млрд. долара

Начело е на канадска биотехнологична компания, която използва изкуствен интелект и машинно обучение за определяне на най-перспективните методи на лечение на заболявания с използване на антитела.

Най-богатите хора на света от края на 2019 г. до средата на декември 2020 г. са увеличили авоарите си с 1,9 трлн. долара. Най-много са забогатели китайските милиардери.

Сред тях е собственик на компания за бутилиране на вода. В САЩ най-голямо увеличение на състоянието си отчита основателят на SpaceX и Tesla Илон Мъск.

Каква е ситуацията с родните фармацевтични компании

Докато фармацевтичните компании производители на ваксини срещу COVID-19 бележат значителни ръстове в цените на акциите, то при търгуващите се на родната фондова борса, няма толкова значителни движения.

Една от най-ликвидните фармацевтични компании на родния капиталов пазар СОФАРМА АД се повишава малко повече до 3,18 лв. за акция, след срива при обявеното извънредно положение на 16 март, когато се понижи до 2,40 лв. за акция.

Липсата на по-значими движения на акциите на БГ фармацевтичните компании е обяснимо, все пак българска компании не е сред разработчиците и производители на ваксина.

По-отчетливо и трайно повишение на цените на акциите на родния капиталов пазар се наблюдава при Чайкафарма висококачествените лекарства АД, като в края на 2019 г. те са се търгували на цена от около 10,90 лв., а и в края на 2020 г. са вече 13,50 лв.

Пазарната капитализация на фармацевтичната компания надхвърля 1,1 млрд. лева, като нарастването ѝ спрямо декември 2019 г. е с повече от 200 млн. лв. Планира се изграждането на лаборатория, в която ще се оперира с оборудване за анализ на човешкия геном.

Компанията, макар и една от най-големите на Българска фондова борса не е сред най-ликвидните.