Кистата на яйчника е запълнена с течност или полутвърдо вещество структура, която се образува на или вътре в самия яйчник.

Тези образувания са често срещани и в много случаи са напълно безвредни, като не причиняват симптоми и дори изчезват съвсем сами с времето.

Въпреки това, някои кисти могат да доведат до сериозни здравословни проблеми и изискват медицинска намеса.

Видове кисти на яйчника

Функционалните кисти на яйчника са сред най-често срещаните. Те биват два вида - фоликуларни кисти и кисти на жълтото тяло.

Фоликуларните кисти се образуват, когато фоликулът, който трябва да освободи яйцеклетка, не се разкъсва. Тези кисти обикновено изчезват сами в рамките на няколко менструални цикъла.

Кистите на жълтото тяло се появяват, когато жълтото тяло (структурата, която се образува след овулацията) не се разпадне и се напълни с течност. Те също могат да изчезнат без лечение.

Съществуват и много други видове кисти. Едни от тях са дермоидни кисти на яйчника. Те съдържат различни тъкани, като коса, кожа и зъби, и могат да нараснат значително. Обикновено са доброкачествени, но може да се наложи хирургично отстраняване.

Ендометриомите са друг често срещан вид. Образуват се при жени с ендометриоза, когато тъкан от лигавицата на матката расте върху яйчниците.

Цистаденомите са друг вид киста на яйчника, като обикновено са пълни с течност. Те се развиват от тъканта на яйчниците и могат да нараснат до големи размери.

Поликистозните яйчници са изключително често срещан проблем. При поликистозния овариален синдром, яйчниците съдържат множество малки кисти, което може да доведе до хормонален дисбаланс и проблеми с плодовитостта.

Симптоми на кисти на яйчника

Много кисти на яйчника не причиняват симптоми и се откриват случайно при ултразвуково изследване. Въпреки това, големите кисти или тези, които причиняват усложнения, могат да доведат до симптоматика.

Това може да се прояви като болка в таза или долната част на корема, подуване на корема, болка по време на полов акт, необичайно менструално кървене, често уриниране поради натиск върху пикочния мехур и други.

Как се извършва диагностика

Кистите на яйчника се диагностицират чрез гинекологичен преглед и образни изследвания, като ултразвук.

При съмнения за злокачествен процес, може да се наложат допълнителни тестове като кръвни изследвания (напр. туморен маркер CA-125) и компютърна томография (КТ).

Лечение на кисти на яйчника: Какво се прави

Много функционални кисти изчезват сами и не изискват лечение. Вашият лекар може да предложи наблюдение с редовни ултразвукови изследвания, за да следи дали кистата се свива.

При много видове се извършва медикаментозно лечение. Освен това, хормоналната терапия с противозачатъчни таблетки може да предотврати образуването на нови кисти при някои жени, но не лекува вече съществуващите кисти.

Ако кистата е голяма, ако причинява симптоми или има съмнения за злокачественост, може да се наложи хирургично отстраняване. Има два основни метода, по които да се направи това:

Лапароскопски метод

Минимално инвазивна операция, при която кистата се отстранява чрез малки разрези с помощта на лапароскоп. Това е предпочитан метод за доброкачествени кисти и има по-бързо възстановяване;

Лапаротомия

По-голяма, отворена хирургична процедура, необходима при големи кисти или съмнения за рак. Тази операция изисква по-дълъг период на възстановяване.

Може ли да се забременее при киста на яйчника

Повечето жени с кисти на яйчника могат да забременеят, особено ако кистите са функционални или доброкачествени.

Въпреки това, някои видове кисти, като ендометриоми или поликистозни яйчници, могат да затруднят зачеването и да изискват допълнително лечение за повишаване на плодовитостта.

Като цяло, повечето кисти на яйчника са безвредни, така че жените не бива да се плашат. Въпреки това е важно всякакви кисти да се следят и диагностицират навреме, за да се предотвратят усложнения и дискомфорт.

Като цяло, кистите на яйчника в повечето случаи не оказват влияние върху репродуктивното здраве, като от това правило има все пак и малко на брой изключения.