Феритинът е важен протеин в човешкото тяло, който играе ключова роля в съхранението и регулирането нивата желязото. Познаването на значението на феритина и следенето на неговите нива е от съществено значение за поддържането на доброто здраве и може да послужи за превенция на различни заболявания.

Какво е феритин

Феритинът е протеин, който съхранява желязо в клетките и го освобождава, когато тялото има нужда от него.

По този начин, той действа като буфер срещу дефицит или излишък на желязо в организма и спомага постигането на точния баланс.

Феритинът се намира в различни тъкани и органи, включително в черния дроб, костния мозък, слезката и мускулите, но малки количества от него циркулират и в кръвта.

Функции на феритина

Както вече споменахме, основната функция на феритина е да съхранява желязото в безопасна и разтворима форма.

Това е особено важно значение, тъй като свободното желязо в организма може да бъде много токсично и опасно за клетките.

Когато тялото има нужда от желязо, например за синтеза на хемоглобин в червените кръвни клетки, феритинът помага за отделяне на нужното количество.

Освен това, съхранявайки желязото, феритинът предотвратява образуването на свободни радикали, които могат да причинят оксидативен стрес и увреждане на клетките.

Нива на феритин в кръвта - какви трябва да бъдат те

Нивата на феритина в кръвта се измерват чрез кръвен тест. Веднъж измерени, те могат да дадат ценна информация за състоянието на желязото в организма.

Нормалните стойности на феритина варират в зависимост от възрастта, пола и общото здравословно състояние на индивида.

Въпреки това, средните нормални стойности за възрастни мъже са между 20 и 500 нанограма на милилитър (нг/мл), а за възрастни жени - между 20 и 200 нг/мл.

Какво означават високите нива на феритин

Високите нива на феритин могат да бъдат показател за излишък на желязо в организма или за възпалителен процес.

Една от причините за това може да е така наречената хемохроматоза. Това е генетично заболяване, което води до прекомерно натрупване на желязо в организма.

Друга причина могат да са чернодробните заболявания. При някои болести като хепатит и цироза може да се отчете значително повишаване на нивата на феритин.

Хронични възпалителни заболявания могат да са друга причина. Някои състояния като ревматоиден артрит и други автоимунни заболявания, също могат да повишат нивата на феритин.

Какво означават ниските нива на феритин

Ниските нива на феритин обикновено са свързани с дефицит на желязо, което може да доведе до желязодефицитна анемия. Причините за ниски нива на феритин могат да са много, но най-често причините са една от следните три:

1. Нисък прием на желязо

Недостатъчният прием на желязо чрез храната е една от основните причини за ниски нива на феритин. Това лесно може да се коригира чрез диетата;

2. Кръвозагуба

Загубата на кръв поради наранявания, операции или тежки менструални цикли може да доведе до намаляване на нивата на желязо и феритин;

3. Повишени нужди от желязо

Периоди на растеж, бременност и кърмене увеличават нуждата от желязо, което може да доведе до изчерпване на запасите от феритин.

Как да поддържаме здравословни нива на феритин

Поддържането на здравословни нива на феритин е важно за общото здраве и предотвратяването на дефицити или излишъци на желязо. 

Балансираната диета, богата на желязо, има ключово значение. Храни като червено месо, черен дроб, спанак, бобови култури и ядки заемат много важно място.

В случаи на дефицит на желязо, лекарят може да препоръча добавки с желязо, които да се включат към диетата.

Разбира се, за да се следят нивата, трябва да се извършват профилактично и редовни кръвни изследвания, така че да се засече от рано наличието на проблем с желязото.