Кюретажът е медицинска процедура, при която се извършва изстъргване на тъкан от вътрешността на матката или други части на тялото.

Тази процедура се използва както за диагностика, така и за лечение на различни гинекологични и медицински състояния.

Какво представлява кюретажът

Кюретажът е процедура, при която се използва специален инструмент, наречен кюрета, за да се отстрани тъкан от вътрешността на матката.

Кюрета е тънък, метален инструмент с остра или заоблена лъжица в края. Процедурата може да бъде извършена като част от диагностика или лечение на различни състояния.

Сред най-често срещаните случаи, кюретажът се извършва за при наличие на:

  • Анормално кървене;
  • Полипи;
  • Фиброиди;
  • Инфекции и други гинекологични проблеми.

Кога се налага кюретаж

Кюретажът може да бъде препоръчан в различни ситуации, като една от тях е при извършване на диагностика. В такива случаи, той служи за вземане на проби от ендометриалната тъкан за изследване на наличие на рак или предракови изменения.

Много често се използва и за лечение на анормално маточно кървене. В тези случаи, той служи за отстраняване на причините за кървенето, като например полипи или хиперплазия на ендометриума.

Ако жената е претърпяла спонтанен аборт, кюретажът може да помогне за отстраняване на останалите тъкани, с което се цели предотвратяване на инфекция. Освен това, кюретажът може да послужи и като начин за прекратяване на бременност по медицински или лични причини.

В някои случаи служи за премахване на полипи или фиброиди, особено когато тези израстъци причиняват симптоми като болка или кървене.

При някои пациенти кюретажът служи за изследване на маточната кухина. Такива са случаите на необяснимо безплодие или други гинекологични проблеми.

Как се извършва процедурата

Кюретажът обикновено се извършва в болница или клиника под местна или обща анестезия, в зависимост от обстоятелствата. Процедурата най-често включва следните стъпки:

Стъпка 1-ва: Подготовка

Пациентката се настанява в гинекологично положение. Областта се почиства и дезинфекцира, за да се предотврати инфекция;

Стъпка 2-ра: Анестезия

В зависимост от сложността на процедурата и предпочитанията на пациента, се прилага местна анестезия или обща анестезия;

Стъпка 3-та: Разширяване на шийката на матката

За да може кюретата да бъде въведена в маточната кухина, шийката на матката се разширява с помощта на специални инструменти, наречени дилататори;

Стъпка 4-та: Изстъргване на тъкан

Кюретата се вкарва през разширената шийка на матката и с нея внимателно се изстъргва тъкан от вътрешната страна на матката. Това може да включва отстраняване на полипи, хиперплазия на ендометриума или останали тъкани след спонтанен аборт;

Стъпка 5-та: Завършване на процедурата

След като необходимата тъкан е отстранена, инструментите се изваждат и пациентката се премества в стая за възстановяване, където да бъде наблюдавана, докато ефектите от анестезията отшумят.

Възстановяване и рискове

След кюретажа, повечето пациентки изпитват лека болка и кървене в продължение на няколко дни. Обичайно е също така да се предпишат антибиотици, за да се предотврати инфекция. Пълното възстановяване обикновено отнема от няколко дни до седмица.

Въпреки че кюретажът е относително безопасна процедура, съществуват някои рискове и усложнения. В редки случаи може да възникне инфекция, която изисква антибиотично лечение.

По-опасно, но много рядко явление е перфорацията на матката. В много редки случаи инструментите могат да пробият стената на матката, което може да изисква допълнителна хирургична намеса.

Сред редките рискове е и образуването на сраствания в маточната кухина, известни като синдром на Ашърман. Подобна усложнение може да доведе до проблеми с менструацията и плодовитостта.