Неприсъственият понеделник след Деня на съединението не само не доведе до покачване на броя на тестовете, както се предполага в началото на седмицата, а напротив, от 1400 PCR-и в неделя на малко над 1200 на 7 септември.

Ръст на заразените, а тестовете с 200 по-малко

Броя на заразените се увеличи – от 39 на 57, което очаквано води до нарастване на положителните – с около 1-2%.

Възможно е това да се дължи на тестване само на най-подозрителните, при които симптомите са най-явни, докато през делничните дни се изследват доста повече контактни лица.

Съвсем очаквано, предвид малкото тестове, и броят на излекуваните да е под този на новите заразени. Преборилите инфекцията, за които е установено на 7 септември, са 32 и общо се увеличават на 12 189.

1 е докладваният случай на летален изход, като общият брой нараства до 677. Не е изключено да не се обявяват през дългата серия от почивни дни и днес да се отчете бум, но това е само предположение и предстои да разберем.

Заболелите, които са в приетите в болница, се увеличават на 773 или със 7 повече спрямо 6 септември, но се задържат на приблизително едни и същи стойности през последните близо 2 седмици. Същевременно тези в интензивни отделения намаляват на 53, но това може да е свързано с по-високата смъртност.

Неочакван бум при медиците – 20 са новите

Реално заболелите се увеличават до 4280, тъй като новите заразени са повече, отколкото са преборилите инфекцията, а общият брой установените с COVID-19 за 6 месеца епидемия у нас сe увеличават на 17 146.

По области Благоевград води с 14 нови заразени, като общият им брой се увеличава на 1512. В област София-град те са 12, във всички останали, в които има случаи на заразяване на 7 септември, те са под 10.

В Бургас са 7 или най-близо до тази стойност, в съседната област Варна е само 1 установения случай.

В Пловдив са 5 новите заразени, а в Пазарджик и Кюстендил са по 4, по 3 са в областите София и Кърджали.

Общият брой на заразените медици се увеличава на 965, което е истински бум, нарастването спрямо обявените ден по-рано е с 20, когато са били 945, според данните от съобщението на здравно министерство.

Общо установените лекари от началото на епидемията са 342 у нас, медицинските сестри са 323, санитарите 146, фелдшерите са без промяна – 15, а от категорията друг медицински персонал са 139.

Възможно е това да са данни с натрупване и затова да се получава такава голяма разлика, тъй като ако наистина на 7 септември са установени 20 медици, то това е 1/3 от общия брой на установените за деня.