Знаете ли всичко за махмурлука? Онова досадно състояние, когато чувствате как хиляди чукове бият в главата ви? Как да се справите с махмурлука и най-вече как да го избягвате? Ето 6 факта, свързани със състоянието след препиване с алкохол.

Какво е общото между махмурлук и алкохолна абстиненция?

Симптомите на махмурлука приличат на тези при хората, които са алкохолно зависими и се опитват да спрат. Много често при тези хора се наблюдава треперене, потене и повишена чувствителност към светлина или звук.

В допълнение към тази свръхчувствителност, тялото се опитва да се пребори с повишеното количество ацеталдехид (токсичен вторичен продукт, който допринася за поява на симптомите).

Лека закуска с протеини може да ви помогне

Според д-р Джеймс Шейфър може да предотвратим тежките симптоми на махмурлук като си приготвим лека протеинова закуска.

Богатите на протеини храни като месо, ядки и сирене се нуждаят от по-дълго време за храносмилане. Д-р Джеймс Шейфър казва: „Консумацията на храни от всеки вид пази стомаха, зает и по този начин храната абсорбира и едновременно с това разрежда алкохола, който се излива в стомаха.“

Газираните алкохолни напитки влошават симптомите на махмурлук

Оказва се, че бирата и шампанското влошават симптомите на махмурлук. Според изследванията шампанското достига по-бързо до тънките черва и се разтваря в кръвния поток. Високото съдържание на алкохол в кръвта е по-вероятно да доведе до интензивни симптоми на махмурлук през следващата сутрин.

Мозъкът се дехидратира

Според изследванията една от причините за главоболие по време на махмурлук се дължи на обезводняването. „Причината за дехидратация се дължи на етанола“, казва Шейфър.

Алкохолът потиска хормон, наречен аргинин вазопресин, който поддържа нивото на водата в организма. Когато количеството на този хормон намалее се отделя повече вода чрез урината, което води до хидратация в организма.

„В действителност, когато прекалите с алкохола количеството течности, което губите може да бъде повече от това, което консумирате“ казва д-р Суифт. Според резултатите от изследването мозъкът губи голяма част от течностите и буквално се свива от болезненото усещане.

Жените са изложени на по-висок риск от махмурлук в сравнение с мъжете

Съдържанието на вода в организма е причина за по-силен махмурлук при жените. Известно е, че човешкото тяло съдържа около 80% вода, затова не би трябвало да има разлика при симптомите на мъжете и жените. Според учените в телата на жените има по-малко течности и повече телесни мазнини (които съдържат по-малко вода), докато мъжете имат повече мускулна маса (с по-високо съдържание на вода).

„Когато двама души с еднаква телесна маса, но от различни полове изпият равно количество алкохолни напитки, съдържанието на алкохол в кръвта на жената винаги ще бъде по-високо. Причината за това се дължи на факта, че има по-малко вода, за да се разреди“, казва д-р Робърт Суифт.

Възпалението е ключов виновник за тежките симптоми на махмурлук

Причината за това се дължи на освобождаващите се при употреба на алкохол възпалителни молекули от черния дроб, по-известни като цитокини.

„Цитокините са водят до повишаване на телесната температура при настинка и грип“, казва д-р Суифт. „Макар че никой не знае точно колко алкохолни напитки трябва да се изпият, за да се задейства този ефект се оказва, че възпалението може да се дължи на високите количества алкохол, с които черният дроб трябва да се справи.

Проучванията показват, че алкохолът може да причини възпаление в тялото, без значение къде се намира. Според д-р Суифт черният дроб ще реагира по същия начин, като освободи болезнените цитокини в кръвта ни.