Въпреки стремителното развитие на средствата за масово осведомяване – СМО и достъпността на практически всякаква информация, противозачатъчните средства продължават да бъдат забулени в ореола на митове и заблуждения.

Хормоналната контрацепция повече от другите страда от изобилието неправилна и изкривена информация. Разбира се процесът на въздействие на хормоналните контрацептиви върху организма, за разлика от изключително простите бариерни, е трудно да се разбере от човек, който не е специалист.

А тъй като потребители на този вид контрацепция са единствено жени, с тяхната богата фантазия и склонност към преувеличаване, няма смисъл да се учудваме от огромното изобилие противоречива информация.

Да разгледаме и развенчаем най-популярните предразсъдъци относно хормоналните противозачатъчни средства.

1. Таблетките за предпазване от бременност способстват за покачване на телесното тегло

Такова твърдение би могло да бъде справедливо преди няколко години. Противозачатъчните от онези времена са съдържали високи дози естрогени, което е могло да предизвика застой на течности, забавяне на обмяната на веществата и като последица появата на наднормено тегло.

В съвременните таблетки хормоналния състав е максимално балансиран и възпроизвежда естествения хормонален фон, изобщо не влияейки на телесната маса.

Освен това съществуват редица препарати за предпазване от бременност, произведени на основа на хормона дроспиренон, който препятства задържането на течности. Благодарение на този ефект жените, предразположени към отоци, по-лесно се избавят от излишните килограми.

Разбира се, много е удобно за появата на наднорменото тегло да се винят „лошите“ таблетки, а не собствената любов към калоричната храна и заседналия начин на живот. Навярно именно, поради тази причина този мит е така популярен сред жените.

2. Хормоналните препарати могат да предизвикат появата на пръжки, прекомерен растеж на косми по тялото и други козметични проблеми

Всъщност съвременните нискодозирани орални контрацептиви напротив успешно се борят с акнето, хирзутизма – прекомерното окосмяване на тялото, косопадът, понижават активността на мастните жлези, решавайки по този начин проблема с излишното омазняване на кожата. Всичко това се случва благодарение на антиандрогенното действие на някои хормонални противозачатъчни средства.

3. След спиране на приема на хормонални контрацептиви е трудно да се забременее

Това е доста популярен мит, който няма под себе си никаква теоретична основа. По време на приема на противозачатъчните яйчниците се намират в състояние на покой. За тях това е своеобразен отпуск, след който известно време те работят напротив в по-интензивен режим.

Именно, поради тази причина гинеколозите назначават орални противозачатъчни на жените, които им е трудно да забременеят. След спирането на таблетките често зачеването се осъществява доста бързо.

Ако вече сте сериозно сте се замислили за раждането на дете, обърнете внимание на оралните контрацептиви с фолиева киселина. Този витамин е необходим за правилното функциониране на кръвоносната и имунната система. Също фолиевата киселина участва в процесите на растежа и развитието на тъканите, ембриогенезата.

4. Хормоналните противозачатъчни предизвикват „женски“ и други проблеми със здравето

Преди да попадне в аптеката всеки препарат преминава през многобройни тестове и изпитвания, доказващи неговата безопасност. В листовките за употреба към всички хормонални противозачатъчни средства ще намерите списък с възможните странични ефекти и противопокозанията.

5. Изборът на хормонално противозачатъчно може да се направи от отзиви в Интернет или по съвет на познати

Подборът на хормонална контроцепция задължително се извършва от квалифициран лекар гинеколог.