Знаете ли, че понижаването на теглото оказва положително влияние върху здравето? При изгаряне на излишните мазнини се понижава рискът от хронични заболявания, сърдечни проблеми и диабет.

Прилив на енергия

Когато отслабнете, вашите енергийни нива значително се увеличават. След като загубят определена маса, повечето хора усещат прилив на енергия. Според д-р Цай, загубата на килограми подобрява кислородната ефективност и дори да изкачвате бързо стълбите или да тичате, трудно ще останете без дъх.

Може да подобрите паметта си

В шведско изследване през 2013 г., са участвали възрастни жени, подложени на диета за отслабване в продължение на шест месеца. Наблюдава се по-голяма активност по време на процеса на координиране (при формиране на спомени). Д-р Андреас Питерсън казва: „Мозъкът става по-активен при съхраняване на нови спомени и затова се нуждае от по-малко мозъчни ресурси, за да съхранява информация“.

По-стари проучвания, в които вземат участие жени с крушовидна фигура и натрупани килограми в областта на бедрата, показват, че затлъстяването отслабва паметта.

Отслабването понижава риска от рак

„Известен факт е, че пушенето, излагането на слънце или радиация предизвиква рак, но затлъстяването е свързано с появата на няколко вида от опасното заболяване“, казва д-р Цай. Наднорменото тегло причинява възпаление, което предизвиква промени на клетките в тялото.

Проучване през 2012 г., в което са взели участие жени, преминали през менопауза, показва, че тежките симптоми могат да се избегнат, когато теглото се понижи с 5%. Друго проучване през 2014 г. показва, че при мъжете, страдащи от затлъстяване, които са подложени на бариатрична хирургия, се понижава рискът от рак през следващите години.

Промяна на вкуса

Загубата на много килограми за кратък период от време може да промени вашия вкус. Скорошно проучване на Станфордския университет показва, че след бариатричната хирургия, 87% от пациентите съобщават за промяна във вкусовото усещане. Авторите на изследването твърдят, че са необходими повече тестове, за да се установи причината за промяна във вкуса.

Проучване в Обединеното кралство установява, че три четвърти от пациентите, загубили тегло с помощта на хирургична намеса, са развили непоносимост към определени храни като месо и млечни продукти.

Костите могат да се променят

Според много учени, загубата на тегло се отразява на костите и води до тяхното отслабване. Макар да е вярно, за да стане основен проблем, трябва да сте с поднормено тегло или да се храните нездравословно. Според Националната фондация по остеопороза, ползите от загубата на тегло обикновено надвишават рисковете.

Новите изследвания показват, че висцералната мастна тъкан около корема е вредна за костите при мъжете и жените. Загубата на тегло може да помогне за понижаване на симптомите на артрит, според изследване през 2013 г., публикувано в списанието на Американската академия на хирурзите ортопеди.

Може да подобрите кариерата си

Освен подобряване на здравословното състояние, загубата на килограми може да допринесе за успехи в кариерата ви. Проучванията показват, че хората с наднормено тегло получават по-ниски заплати от тези с нормално телосложение, особено при жените.

Проучване, публикувано през 2004 г., в „Икономика на здравеопазването“ установява, че средната заплата при хора, страдащи от затлъстяване, е около 2,5% по-ниска от тази на по-слабите служители.