Да, мобилните телефони в САЩ пречат на пейсмейкърите и дефиблираторите (ICDs), които се имплантират.

Мобилните телефони, които са на разположение в САЩ (с по-малко излъчване от 3 вата) обикновено не създават проблеми и не пречат и повреждат пейсмейкърите.

Все пак, най-добре е да спрете да носите своя телефон в джоба на ризата си или друго място по гърдите с екрана насочен към вас.

Освен това, е по-добре да използвате телефона си допирайки го към противоположното си ухо, спрямо това, което сте свикнали да използвате.

Трябва ли вашият пейсмейкър или ICD да бъде периодично адаптиран?

Някои устройства, може би, е по-добре да бъдат периодично настройвани и ремонтирани, ако забележите промени в начина ви на живот или здравословното ви състояние започне да се влошава.

Повечето такива промени се правят чрез едно устройство наречено "програмист".

Това е специален вид устройство, с чиято помощ вие ще успеете да пренастроите своя пейсмейкър или имплантируем дефибрилатор.

"Програмистът" се свързва с вашето устройство използвайки магнитни сигнали чрез нещо като дълъг накрайник поставен върху изделието.

Вашият лекар най-добре ще ви обясни какъв график трябва да изпълнявате, за да бъде всичко точно.

Ще ви направи план, който ще ви показва кога да ходите на посещения въз основа на вашето здравословно състояние и устройството, което използвате.

В допълнение, може да участвате в телефонно проучване, определящо оценката на вашето устройство, през определен период от време.

При смяна на пейсмейкър или ICD, сменяте указанията също нали?

Указанията в този случай, в действителност са жиците, които носят електрическите заряди в областта на сърцето.

Ако оригиналните кабели работят правилно, без засечки и проблеми, в повечето случаи те ще бъдат оставени на същото място, на което са били разположение първоначално и така докато ви бъде поставено новото устройство.

Кога трябва да замените своя пейсмейкър или ICD?

Повечето устройства имат срок на годност от 5 до 7 години, в зависимост от тяхната употреба.

След изтичането на този период, генераторът или батерията или импулсът ще се наложи да бъде заменен.

Подмяна на генератора на един пейсмейкър може да бъде направена в амбулаторни условия или най-много ще ви се наложи да изтърпите една нощувка в болницата.

Мога ли да пътувам с пейсмейкър или дефибрилатор?

Да, можете! Няма никакъв проблем да пътувате със самолет или кола, стига да няма усложнения с вашия пейсмейкър. Ако лекарят ви предварително ви е разрешил, няма проблем!

Детекторите за сигурност на летищата са безопасни като цяло, но е добре да предупредите служителите по сигурността, че вие имате пейсмейкър или ICD и просто обсъдете съответната процедура за проверка!

Мога ли да тренирам с пейсмейкър?

Може и да имате възможност да извършвате физически упражнение дори и след като имате пейсмейкър, но най-добре първо се консултирайте със своя лекар!

Ще усещам ли пейсмейкъра или ICD?

Първоначално, може би, да. Възможно е да усещате тежест в гърдите си.

Въпреки това, с течение на времето, повечето хора свикват с чувството.

Генераторът на устройството е много малък, с размер на около две монети поставени една върху друга, а може би дори и по-малък.

Теглото на генератора по принцип е не повече от една унция, в зависимост от марката и модела на устройството.

ICDS попринцип са по-големи от пейсмейкърите и двете устройства са устроени по различни начини.

Разликата се кроени в това, как двете различни устройства изпращат сигнал при проблеми.