Лятото е време за активности на открито. Това е времето, когато се застопорявате под жаркото слънце с купа, пълна с нискокалорични плодове под ръка и не се тревожите за нищо. Не се поддавайте на нездравословни навици, крайният резултат от които ще бъдат само допълнителните килограми.

Ето 6 лесни начина, с които можете да ограничите качването на килограми.

Наблягайте на плодовете

С напредването на сезона и идването на късния юли, дините никога не са били толкова сочни, освежаващи, сладки и нужни. Това, което обаче най-вероятно не знаете, е че те съдържат ензим, който предпазва кожата ви от слънчево изгаряне. Като добавка към това, пресните плодове са по-ниско калорични и с по-високо съдържание на вода от техните консервирани варианти, които наред с това често съдържат и вредни вещества като наситени въглеводороди и натриеви съединения. Така че следващият път на плажа се опитайте да вземете торба с плодове, а не плик чипс.

Внимавайте с летните барбекюта

Лятото може да звучи като прекрасното извинение и повод да съберете семейството и приятелите заедно на вечеря под синьото, чисто лятно небе. За съжаление сезонът също така е и водещото оправдание за онези допълнителни калории край барбекюто. Разбира се, това не значи, че не трябва да се наслаждавате на летните срещи, но не и за сметка на вашето здраве.

Пийте по-малко кока-кола

Всички знаем колко лесно достъпна е кока-колата на всяко едно лятно обедно или вечерно парти. Но надали толкова много знаят, а и също така голяма част от хората напълно пренебрегват факта, че тя носи със себе си цяла плеяда от вредни странични ефекти. Ето какво показват изследванията: при хора, които пият кока-кола ежедневно в рамките на шест месеца, се забелязва нарастване със 132-142% на мазнините около черния дроб и около 30% увеличаване на триглицеридните кръвни мазнини. Сами си правете сметката.

Спрете непрекъснатото гледане на филми и телевизия

Изключително лесно е да влезете в режим, в който просто стоите у дома на хладно и зяпате сериалите и предаванията по телевизията до безкрай. Абсолютно същата ситуация можем да наблюдаваме и когато времето навън е прекалено студено. По същия начин горещото време ни подтиква да се затворим у дома и да надуем климатика. Престанете с непрекъснатото сменяне на каналите, а помислете как можете да вземете някоя книга за четене на открито. Все ще се намери някое сенчесто кътче под дървото и за вас.

Избягвайте заведенията за бързо хранене

Летните пътешествия с кола са нещо напълно нормално. Често е лесно да повярвате и да убедите сами себе си, че един бургер, в компанията на не чак толкова неполезните пържени картофки няма да е чак такъв проблем за здравето ви и няма да доведе до особени усложнения. Вместо това просто си пригответе здравословен обяд с ядки, пълнозърнест хляб, плодове и пр.

Полезни заместители

Разбира се, има нещо дяволски вярно в това, че е добре да си направите леден млечен шейк в горещ летен ден, но и това си и ма своята цена: този тип напитки съдържат тонове сладолед и не можете толкова лесно да прескочите такава калорийна бомба. Така че, защо не изберете далеч по-полезното и освежаващо плодово смути?