Днес ще засегнем доста интересна тема – сексът и големите физически натоварвания. Повечето професионални спортисти са на мнение, че когато са в период на подготовка за състезания силите им стигат само за тренировки, хранене и сън. Това е! Дори и да мислят им е трудно. Връщат се от тренировки, хапват и веднага лягат да спят. Дори простота мисъл в главата за секс не им идва. А за правенето на секс и дума не може да става, тъй като всичко се свеждало до затворения цикъл на тренировки, ядене, спане и нищо странично.

На пръв поглед изглежда много тренировки – малко секс. Но тренировките могат да бъдат различни и най-натоварват тези, които са свързани с увеличаване на издръжливостта.

Но упражненията, осигуряващи умерено натоварване способстват за образуването на тестостерон.

Например, изследванията показват, че кратки интензивни упражнения в продължение на 20 минути и при мъжете, и при жените се повишават нивата на тестостерона в кръвта, а това означава, че едновременно с него се покачва и сексуалното желание.

Но това не се отнася за по-продължителните тренировки за издръжливост. В този случай всичко се случва точно обратното – нивото на мъжкия хормон в кръвта се понижава, а заедно с него и сексуалната активност.

При жените интензивните тренировки могат да предизвикат изтощение на организма и значителен спад на нивата на естрогена и прогестерона – хормони, които отговарят за либидото и удовлетворението.

Тези проблеми не се отнасят до всички видове тренировки. Например силовите предизвикват в нашия организъм активно образуване на хормон на растежа и други анаболни хормони. А тренировките за издръжливост предизвикват освобождаване на кортизол и други катаболни хормони.

Означава ли това, че ако се занимавате с вид спорт, който изисква издръжливост, в период на подготовка за състезания можете да забравите за секс?

Всичко зависи от вашата физическа форма, здравия разум, съблюдаването на дневния режим и пълноценното хранене, което би помогнало за възстановяване на силите и отстраняване на дисбаланса.

Правило №1 – интензивни, а не продължителни

Правилно поставяйте приоритети си – заменете някои прости кросове с по-интензивни интервални, но по-кратки като продължителност.

Всъщност ще ви е напълно достатъчно едно по-дълго бягане в седмицата, а всички останали могат да бъдат по-малко продължителни. Но по-интензивни като натоварвания.

Правило №2 – яжте храни с високо съдържание на правилните мазнини

Включете в хранителния си режим повече храни, които са естествени източници на холестерол и наситени мазнини като авокадо, маслини, кокосово мляко, рибено масло, рибено масло и мазни парчета говеждо месо.

В този случай именно мазнините са хормонални прекурсори, които помагат отново да се отключи процесът по активиране на сексуалното желание в нашия организъм.

За мъжете се препоръчва говеждо, тъй като именно то спомага за повишаване нивата на тестостерона.

Правило №3 – избягвайте прости захари, полуфабрикати и алкохол

Тези 3 компонента ще доведат до изтощаване на естествените хормони и замяната им със синтетични, в резултат на което са възможни нарушения на хормоналния дисбаланс.

Правило №4 – опитвайте се да не попадате в стресови ситуации

Стресът никога не е бил приятел на секс, а в съчетание с големите физически натоварвания негативния ефект се усилва. Затова се старайте да не нервничите напразно на работа и у дома.

Правило №5 – правете секс по-често

Сексът е отлична тренировка за вашия мозък, бедра и сърдечно-съдова система, която косвено чрез подобряване на мозъчните функции стимулира и синтеза на правилните хормони.