Убедени ли сте получавате удоволствие, когато се храните?

Ритъмът на живот на повечето хора в развитите държави е толкова забързан, като това се отнася и за България, макар и да сме към групата на развиващите се, че изглежда, ние съвсем сме се отучили да получаваме удоволствие от храната.

Ако храненето не беше жизнена необходимост, то болшинството от вас вероятно били яли изключително рядко.

Между впрочем учените ни препоръчват да ядем бавно, наслаждавайки се на всяко късче храна, което сдъвкваме. Освен това 22 независими едно от друго изследвания потвърждават, че навикът да се яде бавно, като съблюдава цяла церемония, помага на човек да отслабне. Експертите в областта на здравословното хранене дават следните съвети.

1. Седнете и застанете на едно място

Много хора ядат в движение или пък в изправено положение. Диетолозите препоръчват редовно да се сяда на масата. Тъй като само когато човек се храни на масата, е възможно да се съсредоточи върху храната.

2. Без странични занимания – концентрация върху процеса на хранене

Повечето от нас ядат, гледайки телевизия. Този навик обаче ни струва много скъпо, тъй като ние на практика винаги изяждаме много повече, отколкото всъщност е нужно.

Поради тази причина спрете да гледате филми, да четете вестници или висите във Фейсбук по време на закуска, обяд или вечеря. По-добре е да се съсредоточите върху това, което е наистина важно – върху самите ястия.

Наслаждавайте се храната и внимателно наблюдавайте, дали не ядете прекалено бързо. Колкото по-бавно ядете, толкова по-голямо удоволствие ще получите и толкова по-малка порция ще изядете, преди да се почувствате заситени.

Изследванията показват, че стомахът изпраща до мозъка информацията за засищането за около 12 минути, като това число може да се приеме като ориентир.

3. Ползвайте клечки

За да се избавите от навика да преяждате, е необходимо всячески да се стремите всячески да проточите процеса на хранене. Добър начин за удължаване на удоволствието е използването клечки вместо вилици.

Ако боравите с азиатските кухненски прибори също толкова бързо, колкото и с европейските, опитайте да сложите чинията с храната не точно пред вас, а по средата на масата. Това може да изглежда странно, но с времето ще усетите смисъла на тези изтезания.

4. Общувайте

Старайте се да обядвате в офиса с колегите, а да вечеряте със семейството. Общуването на масата не само удължава трапезата, но и повдига настроението. Колкото повече си говорите на масата, толкова по-бавно ще ядете, заключават диетолози.

5. Дъвчете много добре

Поради рязко ускорилия се ритъм на живот, хората са склонни да поглъщат не добре сдъвкани късчета храна. В бъдеще това води до затлъстяване и проблеми с храносмилането.

Диетолози препоръчват всеки залък храна да се дъвче минимум 15-20 секунди, преди да се погълне. Експертите също обръщат внимание на това, че зеленчуците, пресните плодове и месото е необходимо да се дъвчат по-дълго време. Докато меките гювечета, пюретата или сладоледът не е необходимо да се държат по-дълго в устата.

6. Не гладувайте

Всеки път, когато ние сме били гладни дълго време, ние се нахвърляме върху храната и изяждаме много повече, отколкото ако не се беше налагало да изживяваме този стрес. Никога не допускайте да огладнеете до толкова, че да ви заболи главата.