Приблизително 1 на всеки 100 бременности е извънматочна. Макар че в последните години много извънматочни бременности се стретират без операция, ако имате съмнения, че имате извънматочна бременност, трябва незабавно да потърсите лекарска помощ.

Симптомите включват ниска коремна болка, която може да стане доста неприятна. Разкъсванията, които може да причини извънматочната бременност, са много опасни и застрашават живота на бременната. В подобна ситуация е нужна спешна операция. При извънматочната бременност плодът се развива извън матката.

1. Как се развива извънматочната бременност?

В повечето случаи извънматочната бременност се развива когато оплодената яйцеклетка се прикрепи към вътрешната лигавица на маточната тръба. В по-редки случаи извънматочната бременност може да се развие в яйчниците или вътре в корема.

2. Какви усложнения могат да възникнат при извънматочна бременност?

При извънматочната бременност плодът в една много голяма част от случаите не оцелява. Фетусът умира само след няколко дни, а бъдещата майка много често дори и не разбира, че е била бременна.

Понякога може да се появи лека болка и вагинално кървене като спонтанен аборт. Ако това се случи, в повечето случаи не е необходимо да се прави нищо допълнително.

В други случаи бременността може да се развие и да доведе до разтягане на фалопиевите тръби, което ще доведе до болка и диагностициране.

Способността на фалопиевите тръби да се разтягат е незначителна, така че подобна бременност би могла да доведе до спукване и разкъсване на тръбите, което се съпровожда с тежко вътрешно кървене и болка. Това е спешен случай, който изисква неотложна медицинска помощ.

3. Какви са симптомите на извънматочната бременност?

Симптомите обикновено се появяват около 6-тата седмица от бременността. При хората с редовна менструация, това е около 2 седмици след първата пропусната менструация.

Въпреки това, симптомите могат да се развият по всяко време между 4 и 10 седмица на бременността. Възможно е жената до този момент дори още да не е осъзнала, че е бременна.

Подобен пропуск би могъл да се случи, ако използвате контрацепция, която не е подействала или пък ако като цяло нямате редовен цикъл. В такъв случай е възможно да объркате симптомите със закъснял цикъл.

Симптомите са следните:

- Болка от едната страна на корема, която може да се появи рязко или пък да се засили прогресивно в рамките на няколко дни.
- Възможно е вагинално кървене, но не задължително. Кървенето може да е по-силно или по-слабо от обикновена менструация.

Обикновено кръвта е по-тъмна, което може да ви накара да помислите, че става въпрос за закъсняла менструация.

- Възможно е да се появи диария и болка при преминаване на изпражненията. Може да се появи усещане за слабост.

- Може да се появи болка в рамото. Това може да е резултат от изтичането на кръв в коремната кухина, която да дразни диафрагмата (мускулът, който ни помага да дишаме).

- Ако се получи разкъсване на фалопиевите тръби случаят е спешен, а болката е много силна и най-често с обилно кървене.

- В някои случаи няма предупредителни симптоми преди разкъсването и е възможно да се появи направо остра и силна болка.

4. Кой развива извънматочна бременност?

Извънматочна бременност може да възникне при всяка жена. Във Великобритания има около 10 700 случая на извънматочна бременност всяка година.

Вероятността е по-голяма при наличието на следните рискови фактори:

- Ако сте имали извънматочна бременност, шансът е малко по-висок в сравнение с други жени. Ако пък ви се е случвало повече от веднъж, то вероятността за подобен случай в бъдеще рязко нараства.

- Ако имате някаква аномалия или усукване на фалопиевата тръба. Това ще помогне на оплодената яйцеклетка да се вмъкне там по-лесно. Това може да се случи например ако сте имали предишна инфекция на матката или фалопиевите тръби (тазова възпалителна болест).

Това може да се дължи на хламидия или пък гонорея. Тези инфекции могат да доведат до аномалии в анатомичната структура фалопиевите тръби. Друг случай, в който може да ви се случи извънматочна бременност е, ако сте си правили стерилизация.

Въпреки, че това е много ефективен метод за контрацепция, бременност не е напълно изключена. И ако това се случи вероятността е 1:20 да се развие извънматочна бременност.

Рискът е по-висок и при хора, които са преживели операция на фалопиевите тръби или на органите в близост до тях. Под по-голям риск са и жени, които имат някакво заболяване на матката или в близост до нея.

- Ако използвате спирала (вътрематочно контрацептивно устройство). Отново, бременността е рядкост, тъй като това е един много ефективен метод за контрацепция.

- Рискът е по-голям при някои видове лечение на безплодие.

- Рискът от извънматочна бременност се увеличава при жени на възраст над 35 години и също така при пушачите.

Въпреки това, при около една трета от жените с извънматочна бременност не е на лице нито един от тези рискови фактори.

5. Как се потвърждава извънматочна бременност?

Ако имате симптоми на извънматочна бременност, повечето лекари бързо ще ги засекат. Тестът с урина ще потвърди, че сте бременна. Следва да се направи ултразвуково сканиране, което ще даде добър изглед на плода и фалопиевите тръби.

Това ще покаже дали има на лице проблем с бременността. Ако бременността е в много начален стадий и все още не може да се каже със сигурност, бихте могли да посетите кабинета след няколко дни за да може да се отхвърли извънматочната бременност със сигурност.

Могат да се направят и кръвни изследвания, които показват изменения в хормоналните нива.

6. Какви се методи за лечение са приложими при извънматочна бременност?

При разкъсване на фалопиевите тръби операцията е животоспасяваща и спешна. Нейната цел е бързо да се спре кървенето.
Извънматочна бременност обаче най-често се диагностицира преди да се стигне до разкъсвания.

Вашият лекар ще обсъди възможностите за лечение с вас и в повечето случаи вие ще сте в състояние да решите кое лечение е най-добре за вас.

Терапевтичните методи могат да се състоят в следното:

- Оперативно лечение - отстраняване на тръбата или част от нея с извънматочната бременност се извършва най-често с лапароскопска операция. До премахване на тръбата обикновено се стига ако другата тръба е здрава. Ако другата тръба не е здрава, обикновено се прави отстраняване само на част от тръбата (ако например другата фалопиева тръба има белези от предишна инфекция). Въпреки това повечето жени не се нуждаят от операция.

- Медицинско лечение - лечението на извънматочна бременност сега е доста по-често срещано и обикновено се избягва необходимостта от операция. Често се прилага лекарство, наречено метотрексат, което обикновено се въвежда в тялото парентерално.

То действа, като убива клетките на растящия в маточната тръба плод. Нормално, това се препоръчва само ако бременността е на много ранен етап. Предимството е, че се избягва нуждата от операция.

Недостатъкът е, че ще трябва внимателно наблюдение в продължение на няколко седмици с многократни кръвни изследвания и сканирания за да се провери дали методът е проработил.

Вие ще трябва да се подлагате на кръвен тест на всеки 2-3 дни, докато резултатите не покажат, че всичко е наред. Ултразвуковите изследвания обикновено се повтарят всяка седмица.

Метотрексатът може да предизвика странични ефекти, които включват гадене и повръщане при някои жени. Нормално е 3-7 дни след взимането на лекарството да се появят коремни болки.

- Методът на активното наблюдение - не всяка извънматочна бременност е животозастрашаваща или ще доведе до риск за майката. В много случаи състояние се разрешава от само себе, си без да се създава риск от усложнения в бъдеще.

Бременността често прекъсва по начин, подобен на спонтанен аборт. Един възможен вариант е да се види как ще тръгнат нещата, ако имате леки или никакви симптоми.

Вие ще трябва внимателно да бъдете наблюдавана от вашия гинеколог чрез повтарящи се кръвни тестове и други изследвания, за да се проследи дали организмът е успява да се справи самостоятелно с плода.

Всичко казано до сега е кратко описание на възможностите за лечение. A последната дума ще има вашия гинеколог, който ще ви посъветва относно плюсовете и минусите на всяко лечение.

Един от най-честите въпроси е - "Какъв е шансът за бъдеща нормална бременност след извънматочна бременност?" Дори ако една маточна тръба се отстрани, за вас съществува вероятност от 7/10 за нормална бъдеща бременност. В повечето случаи другата фалопиева тръба все още обикновено е функционална.

1 от 10 бъдещи бременности обаче може да се стигне до друга извънматочна бременност. Затова е важно, че ако сте имали извънматочна бременност в миналото да отидете при вашия лекар още в началото на всяка бъдеща бременност.

Безспорно е нормално да се чувствате тревожни или депресирани за известно време след лечението. Притесненията за евентуална бъдеща извънматочна бременност, за влияние върху фертилитета и тъга заради загубата на плода са нормални реакции.

Съветваме ви да се консултирате с вашия лекар за тези, а и за всички други проблеми, страхове и опасения след принудителното прекъсване на извънматочната бременност.