Когато се опитвате да забременеете, един от най-трудните моменти е преди да разберете дали се е получило или не. Има обаче начини, които могат да ви помогнат да направите предположение още преди да е дошло време за поредната менструация.

Просто трябва да сте на щрек за най-ранните симптоми и ще се уверите, че вашето тяло е една съвършена система, която засича и най-малките промени. Ето за какво трябва да наблюдавате:

1. Имате симптоми и усещания сякаш сте в цикъл

Само шест дни след като сте заченали, оплодената яйцеклетка ще се прикрепи към маточната стена и може да изпитате някои леки симптоми. Това може да причини леко зацапване с кръв и дори някои леки спазми, които много жени не асоциират с бременността, защото според тях тя не може да бъде почувствана преди следващия им цикъл.

2. Усещате изтощение

Около седмица след зачеване можете да почувствате силно изтощение, сякаш очите ви се затварят. Тази необичайна умора може да се свърже с хормона прогестерон. Това изтощение обикновено приключва след първото тримесечие на бременността, но при някои жени се появява отново и през второто тримесечие.

3. Промяна в гърдите

Само една две седмици след зачеване може да се появи болезненост в гърдите, която ви кара да чувствате по-силно дори и натиска на собствения си сутиен. Следете за потъмняване на ареолите около зърната на гърдите, както и на кръвоносните съдове.

4. Прекалена емоционалност

Заради увеличеното ниво на хормони във вашето тяло, още със започването на бременността може да почувствате емоциите си като влакче на ужасите, вариращи от една до друга крайност. Но не се тревожете. С течение на бременността ще привикнете към новите по-високи нива на хормони и ще се почувствате по-добре.

5. Усещане за гадене

Около шест седмици след зачеването (въпреки че може да се случи дори по-рано), много жени могат да започнат да се чувстват гнусливи и дори да повръщат.

Това е най-често наричано просто "сутрешно гадене", но може да се случи по всяко време на деня или нощта. Това отзвучава след първото тримесечие при повечето жени, но не са малко и онези, които никога не го изпитват.

Разбира се, най-сигурният и препоръчителен начин да установите дали сте бременна е да посетите вашия гинеколог. Той ще изследва вашите кръв и урина и ще ви каже със сигурност дали семейството ви ще се увеличи с още един член или не.