Душът е неловко и опасно нещо. Не хранете илюзии – всеки път, когато вземате душ, излагате на риск себе си и той се крие в най-неочакваните места.

1. Душ по време на буря

Ако навън трещят мълнии, е по-добре да стоите по-далеч от всякаква техника и най-вече от електрониката, препоръчва американският лекар Мери Купър, изследовател в областта на травмите от мълнии в университета на щата Илинойс.

Избягвайте душа, вземането на вана, миенето на чинии, компютърните игри и използването на стационарни телефони. Дори ако мълния удари не много близо до вашия дом, дозите електричество ще бъдат достатъчни, за да удари ток или електрониката да бъде изведена от строя.

2. Старата душ слушалка

Почти всяка душ слушалка в банята се обитава от потенциално опасни бактерии, така са установили изследователи от университета на щата Колорадо. И всичко това е благодарение на многобройните дупки и ъгълчета, които толкова много се харесват на микробите. Можете и да дезинфекцирате душ слушалката с белина, но въпреки това отново ще се появят бактерии по нея.

Проблем №2 – душ слушалките с висока ефективност буквално разпръскват водата и замърсените с бактерии малки капчици вода могат да попаднат не само върху кожата ви, но и върху дихателните ви пътища. Избирайте приставки за душ с дъждовен ефект или премахнете изцяло слушалката.

3. Липса на изтривалка в банята

Според проучване от 2011 година, повече от 230 хиляди травми в резултат на нещастен случай се случили във ваната или под душа.

И почти 20% от тях са били в резултат на подхлъзване. Да спасите себе си от тази неприятност е възможно, ако сложите изтривалка в банята или да залепите специални ленти против подхлъзване на дъното на ваната. Поставянето на дръжки вътре и извън душа са също добра инвестиция в осигуряването на безопасност.

4. Често използване на спарче

То върши отлична работа за премахване на повърхностния слой мъртви кожни клетки. Но в много бързо се развъждат бактерии. Поне веднъж седмично дезинфекцирайте своето като най-добре е да пуснете за пране с останалите дрехи в пералнята, но на минимум 60 градуса.

Препоръчително е да го сушите след душ в добре проветрявано помещение, а не в банята и най-добре на терасата.

5. Душ преди лягане

Да се къпете вечер преди лягане, за да спестите време сутрин не е лоша идея, особено ако обичате да си поспивате. Но не бързайте да се хвърляте в леглото.

Горещ душ е желателно да се приема поне 2 часа преди лягане, тъй като високата температура може да наруши естествения алгоритъм на тялото за заспиване – смятат експерти от Американското списание по биология. Затова можете да се къпете вечер и дори непосредствено преди лягане, но с по хладка вода – около 30-35 градуса, тоест малко по-ниска от телесната.

6. Секс по душа

Хлъзгавият под, постоянно течащата вода и много малко място за маневриране – всичко това прави душа далеч не най-удобното място за секс, без да коментираме нарушаването на всички правила за безопасност.

Лу Пейдж, автор на книгата „Правилата на великолепния любовник“, предупреждава, че под душа можете да правите каквото ви харесва, но само не и пълноценен секс, за да избегнете опасни падания. Пазете силите за подходящо място за интимна наслада на „сушата“.