Високите и миниатюрните жени могат да бъдат предразположени към различни заболявания, какво показват изследванията и статистиката? От един проблем можете да бъдете застраховани, но предразположени към други.

На какво е необходимо да обръщате внимание в зависимост от това каква е височината ви?

Малки радости за миниатюрни жени

Не сте предразположени към рак

„Меланомът и ракът на щитовидната жлеза, на бъбреците, на гърдата и на дебелото черво имат силна връзка с високия ръст“, посочва професор Джефри Кабат, главен епидемиолог от Колежа по медицина Алберт Айнщайн в Ню Йорк.

Анализирайки резултатите от 3 изследвания той стигнал до заключението, че жените над 177 сантиметра с 30-40% по-често развиват тези видове рак, в сравнение с тези, чиято височина е около 157 см.

„При високите жени вътрешните органи обикновено са по-големи, а в организма им като цяло има повече клетки, затова рискът от развитие на клетъчни мутации, водещи до появата на рак, е по-висок, - обяснява Кабат. – Освен това е възможно също хормоните и факторите на растежа, влияещи на височината на жените, също да се отразява и на риска от ракови образувания“.

При вас е понижен рискът от тромби

Ако вие сте под 157 сантиметра и вашето тегло е в норма или близо до нея, рискът от образуване на тромби е 3 пъти по-нисък.

Според изследване на норвежкия университет Тромсо, при високите жени кръвта трябва да изминава по-големи дистанции, което може да доведе до отслабване на кръвния поток и увеличаване на риска от образуване на тромби, увеличаващи значително риска от инсулт.

Макар няма как да променим ръстът си, то свалянето на няколко излишни килограма може да помогне – ако високата жена няма проблем с наднорменото тегло, при нея рискът от образуване на кръвни съсиреци не се повишава.

Способни сте да сияете от бодрост и на 90

Един от гените, свързани с продължителността на живота, също носи отговорност за ниския ръст според изследване на Колежа по медицина Алберт Айнщайн. Учените установили, че генна мутация, препятстваща работата на инсулиноподобния растежен фактор, същевременно удължава продължителността на живота.

Големи победи за високите жени

Вашето сърце е в безопасност

Жените с височина над 173 сантиметра с 28% по-рядко страдат от сърдечни заболявания, отколкото тези, чийто ръст не надвишава 160 сантиметра, според британско изследване, публикувано в Журнала по медицина на Нова Англия.

Статистиката изглежда по следния начин. Бидейки с 6 сантиметра по-висока от друга жена, вашият риск от сърдечно-съдови заболявания се понижава с 14% в сравнение с риска за нея.

В старостта ви очаква ясен ум

Жените над 170 сантиметра с 50% по-рядко умират със старческо слабоумие в сравнение с тези, чийто ръст е около 155 сантиметра.

Учените смятат, че факторите, определящи ниският ръст, като детските заболявания, стресът и недостатъчното хранене, увеличават риска от развитие на деменция в старческа възраст в по-голяма степен от генетиката.

Бременността и раждането ще ви бъдат по-леки

Бъдещите майки, чийто ръст надвишава 168 сантиметра с 18-59% по-рядко развиват гестационен диабет в сравнение с тези, чиято височина е под 157 сантиметра. Това показват данните от доклада от едно изследване на университета на щата Ню Йорк, при което били наблюдавани 220 хиляди бременни жени.

Учените засега не са напълно сигурни, че съществува такава връзка, но предполагат, че гените, свързани с високия ръст могат да влияят върху транспортирането на глюкозата.