Целината винаги е била популярна, поради своята употреба в кулинарията, заради отличителния си вкус и богатство на най-разнообразни хранителни вещества.

Тя намира място в различни ястия като супи, плънка, гювечи и т.н.

Целината е особено популярна във Франция и други средиземноморски страни, като често върви заедно с морков и лук.

Въпреки това, освен обширното си приложение в кулинарията, целината е и отличен продукт, за да подобрите здравословното си състояние.

По-надолу ще ви изброим няколко примера, които сами по себе си говорят колко богат на полезни хранителни вещества е този продукт.

  1. Помага за отслабване

Диетолозите из целия свят твърдят, че от целината се отслабва. И честно казано, те са прави, защото отдавна е доказано, че целината редуцирана телесната маса.

Един стрък целина има само 9 калории, което го прави отлична храна за тези, които обичат да похапват хрупкави зеленчуци, които да не променят тяханта фигура.

Освен това целината е и с доста високо съдържание на фибри, които по естествен начин потискат апетита и изгарят калориите.

  1. Намалява възпаленията

Много хора в наши дни страдат от симптоми на депресия, хроничен стрес, безсъние и всякакви заболявания от този тип.

Но целината е с такова съдържание на хранителни вещества, че може да реши и проблеми дори от такова естество.

Поради високите си нива на магнезий в своя състав, целината е отличен лечител на подобни състояния, защото, както всички знаем, магнезият насърчава релакса и спокойния сън.

  1. Повишава рН

Високото съдържание на магнезий в състава на целината има и общ алкализиращ ефект върху организма.

Благодарение на него, рН в тялото се увеличава и по този начин се насърчава борбата срещу твърде високата киселинност.

Това е много важно свойство, защото хроничното ниско съдържание на рН в организма може да доведе до изключително сериозни здравословни проблеми, някои много тежки и неизлечими болести, а според последни проучвания – дори и до рак!

  1. Подобрява храносмилането

Поради високото си съдържание на фибри, целината може да насърчи доброто хранисмилане и да помогне на стомашно-чревния тракт да работи нормално.

Наред с абсолютно всички други полезни свойства, фибрите в целината със сигурност ще помогнат за предотвратяването на храносмилателни проблеми като запек и ще даде възможност за правилно и контролирано движение на храната в червата.

  1. Поддържа сърдечно-съдовата система

Високото съдържание на фибри и антиоксиданти, които влизат в съдържанието на целината, също могат да насърчат и сърдечната функция на вашия организъм.

Чрез понижаване нивата на холестерола и регулиране на кръвното налягане, целината ще се грижи за вашето тяло.

Благодарение на това, също много полезно свойство на целината, цялото ви тяло ще бъде защитено от неприятелски агенти, а сърдечните ви тъкани ще бъдат предпазени от оксидативен стрес.

6.Подпомага зрението

За тези, които наистина имат проблеми с лошо зрение или дори частична слепота, целината може да се окаже като свещения Граал.

Дори един единствен стрък от чудотворния зеленчук може да помогне да подобрите зрението си благодарение на витамин А, с който целината е доста добре снабдена.

Витамин А, както е известно, е основна съставка, необходима за поддържането на добро зрение и острота на погледа.