Намерете си занимание довечера – ако наистина ви трябва оправдание (или няколко такива), за да нажежите атмосферата в спалнята, това е за вас. Освен основните причини да правите секс като любов, удоволствие, желаете да имате дете, то науката доказва, че има и доста други положителни здравословни ефекти от интимностите. И следващият път, когато той или тя попитат: „Добре ли беше?“ ще можете да отвърнете положително в повече от един смисъл.

Сексът изгаря калории – да, креватните упражнения се броят като тренировка и със сигурност са по-приятни от тази в салона. В зависимост от това колко физически се отдавате, сексът може да заздрави мускулите, може да повиши сърдечния ви ритъм и като цяло да вкара тялото ви във форма. През 2013 година в изследване, при което доброволци носели проследяващи устройства, резултатите констатирали, че по време на акта мъжете изгаряли по около 101 калории, а жените средно по около 69. Относително погледнато, това не е огромно количество, но трябва да се има предвид, че сексуалните сеанси по време на проучването траели средно по около 25 минути (от любовната игра до оргазма). Колкото по-дълго правите секс, толкова повече калории ще изгорите.

Сексът ви помага да спите – след оргазъм, тялото отделя релаксиращ хормон, наречен пролактин. Ако преди това не се чувствате особено уморени, правенето на секс и оргазмът могат да ви помогнат доста по-лесно да заспите, в сравнение с нормалния ви ритъм.

Сексът намалява кръвното ви налягане и нивата на стрес – през 2005 година, при изследване, проведено в Шотландия, доброволците участници били помолени да записват своята сексуална активност в продължение на 2 седмици и същевременно им били поставяни задачи, които пораждали безпокойство и напрежение като говорене пред публика или решаване на математически задачи на глас. Тези от участниците, които правели секс по време на проучването, имали по-ниско кръвно налягане и се възстановявали от стреса по-бързо в сравнение с тези, които не правели секс. Само пенетрацията и сексуалният акт оказвали подобно влияние, но не и мастурбацията или други сексуални дейности. Резултатите от изследването посочват две важни ползи от редовното правене на секс: по-добър контрол над кръвното налягане и по-добро управление на стреса като цяло.

Сексът заздравява сърцето – редовното правене на секс може да се отрази на сърдечно-съдовата система и по други начини. Британско проучване открива, че мъжете, които правят секс поне 2 пъти седмично за период от 20 години, имат по-малка вероятност да починат от сърдечно заболяване в сравнение с тези, които правят секс по-малко от веднъж месечно. След 10 години, рискът от внезапна смърт е с 50 % по-нисък в сравнение с другата група.

Сексът помага за защита от рак – някои проучвания показват, че мъжете, които еякулират по-често имат по-нисък риск от заболяване от рак на простатата. При все това разликата изглежда доста малка и резултатите не са на 100 % потвърдени.

По-ясни за ползите от защита от рак на гърдата. Френско проучване открива, че при жените, които правят секс поне веднъж месечно, има по-малка вероятност от заболяване от рак на гърдата в сравнение с тези, които не правят секс. И при все, че болестта е рядко срещана при мъжете, при тези, които стигат до оргазъм по-малко от шест пъти на месец има завишен риск от него.