Понякога ние ставаме жертви на лъскавите списания и телевизионни сериали, които създават впечатление, че навсякъде около нас кипи бурен сексуален живот и трябва да изглеждаме по определен начин, за да имаме здравословна връзка.

Британско изследване през 2014 г. показва, че днес двойките правят много по-малко секс в сравнение с данните от преди 6 години. Според статистиката всеки британец осъществява сексуален контакт средно четири пъти в месеца, което показва значително понижаване в сравнение с 2008 г., когато броят е достигал до седем.

Според социалния психолог д-р Петра Бойнтън: „Спадът в сексуалния нагон не винаги е проблем, но зависи от това дали партньорите са удовлетворени, когато рядко правят секс. За някои двойки това може да не представлява проблем, но за други да доведе до срив в отношенията.“

Кои са най-честите грешки, които допускаме в ежедневието си и кои навици ни пречат да водим здравословен сексуален живот?

Как сексът влияе на здравословното ви състояние?

„Дори от здравословна гледна точка, сексуалния акт води до редица ползи за здравето. Имайте предвид, че получаването на оргазъм стимулира производството на естествени клетки в организма, които се борят с инфекциите, повишават имунитета и дори понижават риска от рак“, казва психотерапевтът Мариса Пиер, автор на книгата „Можете да бъдете по-млади“.

Тя допълва: „По време на секс се освобождава хормонът окситоцин, който повишава настроението, облекчава стреса и увеличава емоционалната привързаност между вас и вашия партньор.“

Знаете ли, че сексът понижава нивата на стрес?

„Високите нива на стрес са причина за освобождаване на хормона кортизол, който е отговорен за понижаване на сексуалното желание“, съобщават от дружеството по ендокринология. Всъщност оказва се, че дори 5 минути сексуално удоволствие на ден намалява нивата на стрес.

Защо пушенето е вредно за сексуалното здраве?

„Пушенето оказва влияние на артериите, които играят роля в правилното кръвообращение на тялото. Нарушаването на кръвообращението понижава способността на мъжете да постигнат и поддържат ерекция и пречи на жените да получат оргазъм“, казва д-р Майкъл Ройзен, автор на книгата „Истинските години на преобразяване“.

Как физическите упражнения влияят на сексуалния живот?

„Проучванията показват, че жените, които редовно правят физически упражнения, по-лесно се възбуждат и имат по-добра интензивност на оргазма“, казва психо-сексуалният терапевт д-р Денис Ноулес. „Стремете се седмично да осъществявате поне пет половин часови сесии за упражнения като бързо ходене или три 25-минутни енергични аеробни дейности.

Как липсата на сън влияе на сексуалния ви живот?

Проучване в Чикаго установява, че мъжете, които спят по-малко от пет часа на нощ в продължение на една седмица, имат понижени нива на тестостерон, което води до спад в сексуалното желание.

Защо е важно да си водим дневник?

Според д-р Бойнтън, причината за липса на сексуална активност може да се дължи на начина ни на живот. Тя съветва да се води дневник, в който да се описват всички дейности, които вие и вашия партньор ежедневно извършвате, за да се проследи, дали това не е причината за понижено либидо. „Опишете подробно времето, в което се упражнявате и начина, по който храните. Това със сигурност ще ви помогне да откриете правилния път към повишаване на сексуалното отношение“, казва тя.

Защо е важно да разговаряте с партньора си?

Ако работата ви е свързана с тежък физически труд и вечер се стоварвате изтощени пред телевизора е напълно възможно емоционално да се дистанцирате от партньора си, а това съвсем естествено води до спад в сексуалните отношения. „Помислете какво може да направи връзката ви по-приятна и споделете с партньора си“, казва д-р Бойнтън.

Обичайте тялото си

„Жените на възраст от 35 до 55 години, които се чувстват непривлекателни, намаляват броя на сексуалните си контакти с напредване на възрастта“, съобщават от университета в щата Пенсилвания. Д-р Бойнтън съветва да се концентрираме върху това, което харесваме в тялото си: „Не забравяйте, че е почти сигурно вие самите да сте си най-лошият критик.“