През 2013-2014 г. „Палео“ диета е сред най-търсените диетични планове. Поддръжниците на тази диета твърдят, че заобикаляйки вида на храната, произведена от съвременното селско стопанство, включително пшеница, бобови култури, млечни продукти, рафинирани захари и скорбяла отслабват по-бързо и да подобряват цялостното си здраве. Все пак, има някои сериозни недостатъци, скоито може да се сблъскате, ако спазвате „Палео“ диетата.

Еволюцията

Една от основните причини, поради които не трябва да се опитвате да се храните като палеолитните ни предци е, че от палеолитната ера са изминали повече от 2 милиона години. Оттогава телата ни са се променили и са се приспособили към съвсем различен начин на живот. С течение на времето хората сме променили навиците си на хранене, биологията и физиологията на храненето.

„Палео“ диета е загадка

Днешната „Палео“ диета се основава на предположения, отколкото на реални факти. Известни са ни някои растения, животни и оръдия на труда, открити преди 2 милиона години, но реконструиране на диета използвана толкова отдавна е практически невъзможно. Трудно е, да се придържате към диета, когато не сте сигурни какви са основнте и правила.

Промяна с течение на времето

Хората не са единствените същества на планетата, които са претърпели промени през последните няколко милиона години. Дори растителният и животинският свят се е променил и развил. С други думи, точно както палеолитният човек се е променил, така се е променила и заобикалящата го среда. Храната, с която се е хранил палеолитният човек, днес може дори да не съществува.

Болести при палеолитните хора

Ако спазвате диетата по здравословни причини, ще се изненадате да научите, че учените са открили много болести, разпространени днес и в древните останки. Открити са запушени артерии, сърдечни заболявания и други "съвременни" болести, които са засягали една трета от населението по времето на Палеолита.

Здравословните бактерии

Според някои хора, телата ни не са предназначени да консумират определени храни и това е причина да сме изправени пред епидемия от затлъстяване. Но ако това е вярно, древните хора не могат да преработват млечни храни, а нашите тела са се приспособили към милиардите здравословни бактерии, които живеят в червата ни. Тези малки помощници правят храносмилането на зърна, лактоза и богати на фибри храни лесно и здравословно.

Храна от вашата градина

Магазините за хранителни стоки и зеленчуци не съвпадат точно с представие за храна от палеолитната ера. Морковите, тиквичките, чушките и другите зеленчуци, които може да откриете в местния супермаркет или да си купите от земеделските производители на пазара, нямат нищо общо с палеолитната ера, понеже са претърпели промени в течение на хиляди години селско стопанство. Ако наистина искате да се придържате към палеолитни храни, трябва да събирате храната си от горите, дивата природа или собствения си заден двор.

Ако наистина искате да отслабнете, да се освободите от излишните килограми, да изградите мускулна маса и да подобрите цялостните си хранителни навици, прескочете диетите и се придържайте към доказани, здравословни методи като повече протеини, добри въглехидрати, пресни плодове и зеленчуци и полезни мазнини. Не забравяйте, че здравословния начин на живот е свързан с физическа активност.