В един или друг момент от живота си почти всеки човек е изпитвал дискомфорт и неприятни усещания, дължащи се на главоболие. Независимо от типа на болката, тя винаги е много неприятна и може да развали дори и настроението на най-оптимистичния и позитивен човек.

Това, което най-често правим, е да вземем едно хапче и да изчакаме докато симптомите отшумят. Действително лекарствата действат на момента, но какво става с корена на проблема? Той остава и съвсем скоро е възможно същото това главоболие да се появи отново и със същата сила.

За да решите проблема глобално, бихте могли да обърнете повече внимание на главоболието в дълбочина и да откриете какво точно го причинява, защото то не възниква спонтанно, а е резултат от цяла редица процеси, които се случват един след друг и накрая свършват като болка в главата.

Нека видим кои са 6-те най-чести причини за главоболието и как да го надвием по естествен начин:

1. Стрес

Причинител номер едно на главоболие в съвременното общество е стресът. Тъй като душата и тялото работят в синхрон, стресът се концентрира в отделни части на тялото и получава физическо проявление в областта на челюстите, шията, раменете, лицевите мускули и други.

Както виждате, основно се засяга горната част на тялото, а това неминуемо довежда до главоболие. За да се справите с това ви е нужно повече спокойствие и релаксация. Йога и медитация са сред най-добрите лекарства. Масажът също помага. Включете и малко билкови чайове с успокояващ ефект (лайка, липа, мента).

2. Алергия към хранителни продукти.

Д-р Джеймс Брейли, експерт алерголог, казва че приблизително 90% от мигренозните проблеми, които хората изпитват, са свързани с даден вид храна и по-точно със съдържащите се в нея консерванти, оцветители, ароматизатори и други добавки.

Друго проучване върху хора с мигрена показало, че около 93% от хората изпитали много голямо облекчение на мигренозното си състояние след като изключили от менюто си храните, които най-често са причина за отключване на алергии - краве мляко, сирене, яйца и пшеница.

3. Чувствителност към околната среда.

Повече от 12 000 вещества създават проблеми на средностатистическия човек всеки ден. Дали става въпрос за прах, полени, пестициди, пушек или дори радиоактивни вещества, всички те вредят (макар и по различен начин) на човешкото тяло и го карат да чувства дискомфорт и неразположеност.

За да избегнете тази свръхчувствителност е добре да поставите повече растения в офиса и у дома и да прекарвате повече време на чист въздух сред природата. Добра идея е също и периодично да си правите прочистване на черния дроб с чайове и плодове, но внимавайте - правете това само за кратко и само ако сте сигурни, че здравословното ви състояние го позволява!

4. Зъбни проблеми

Зъбни кариеси, различни видове инфекции на устната кухина и дори слаби и на пръв поглед незначителни възпаления на каналите на корените на вашите зъби могат да причинят натоварвания или дисбаланс във функционирането на зъбите ви, а това от своя страна може да попречи на правилната работа на кръвоносните съдове и да причини главоболие.

5. Изкривявания

Отдавна е известно, че различните видове мускулни и скелетни изкривявания също могат да предизвикат главоболие. Лошата стойка е не само неестетична, но е и сериозен проблем за кръвния поток и правилната работа на мускулите.

Причина за изкривяванията могат да са както външни, така и вътрешни фактори. Сред външните могат да са различни по тежест наранявания, неудобни обувки, докато сред вътрешните причинителите могат да варират от храносмилателни проблеми до хормонален дисбаланс и алергия.

В основата си всичко това може да засегне правилната позиция на гръбначния стълб, а от там и да наруши циркулацията на енергия в тялото.

6. Храносмилателни проблеми

Според китайската медицина главата е отражение на храносмилателната система и почти всяко главоболие по един или друг начин е свързано с нея.

Според доктор Робърт Милн проблеми като запек, хранителни дефицити, спукано черво (увреждане на чревната бариера, която позволява частично смлени храни и химикали да попаднат в кръвта) и хипоглекимия (ниски нива на кръвната захар) са само малка част от проблемите, които причиняват главоболие.