Въпреки че етиловият спирт се явява невротоксична отрова, а самият алкохол е един от ключовите канцерогени, според Световната здравна организация, малко са тези които го разглеждат от тази му страна.

Но тук следва да се направи едно уточнение – алкохолните напитки в определени граници, до около 50 мл дневно способстват за подобряване на състоянието на сърдечно-съдовата система, тъй като действат отпускащо на стените на кръвоносните съдове.

Алкохолът е символ на отдихът и веселието и именно това е едно от положителните му свойства, тъй като намалява напрежението и нивата на хормоните на стреса в организма на човека се понижават, а това допринася за по-добрата имунна регулация.

Етиловият спирт от дълбока древност е използван за направата на най-различни лекарствени отвари, както и за заздравяване на рани.

Но въпреки това прекомерната употреба на алкохолни напитки въздейства токсично на човешкия организма и основно на черния дроб.

Затова е важно човек да е наясно какви са сигналите, които му изпраща тялото, в резултат на употребата на по-големи количества алкохол:

1. Направили сте пътека до тоалетната

Честото ставане през нощта за ходене до тоалетна може да бъде признак, че вие пиете повече от допустимото количество алкохол или това с което тялото ви може да справи. Антидиуретичният хормон /вазопресин/ регулира количеството на урината в организма.

Условно казано, той указва на бъбреците кога следва да отделят по-концентрирана урината, за да се намали необходимостта от уриниране. През нощта производството на този хормон естествено се увеличава, за да е възможно човек да се наспи.

Но употребата на алкохол потиска образуването на антидиуретичния хормон, което е причината човек да чувства необходимост да отиде до тоалетна и през нощта.

2. Сутрешна сухота на очите

Употребата на по-големи количества алкохолни напитки може да предизвика сухота в очите. Алкохолът не само обезводнява организма, но и по този начин се препятства образуването на сълзи, тоест се блокира естественото овлажняване на очните лигавици.

3. Постоянна мисъл за чаша алкохолна напитка

Ако мисълта за чаша вино не дава покой в рамките на работния ден, това е признак за сериозен проблем. Алкохолът помага на човек да се отпусне, но не решава житейските проблеми. Натрапчивите мисли за спиртни напитки е възможно да бъде признак за зараждаща се зависимост.

4. Проблеми с храносмилателната система

Нарушенията в стомашно-чревния тракт могат да бъдат резултат от разнообразни проблеми. Например, излишната течност, която не се абсорбира напълно в червата може да стане причина за воднист фецес.

Трудно подлежащите на измиване и мазни изпражнения са признак на това, че черният дроб не се справя с преработването на мазнините поради необходимостта да неутрализира алкохола.

Урината може да потъмнее поради тежко увреждане на най-голямата жлеза в човешкото тяло. Алкохолът също нарушава баланса на микрофлората в червата, което влошава качеството на храносмилателните процеси и отслабване на имунната система.

5. Умора, често забравяне и раздразнителност

Алкохолът води до фрагментация на циклите на съня, което прави човек уморен. Спиртните напитки са стимулатор, поради това те нарушават съня в активната фаза, в която човек най-често сънува. Но тази фаза е необходима за систематизирането на спомените и за формирането на настроението.

6. Безсъние

Почти 60% от алкохолиците страдат от безсъние. Те не само изпитват недостиг на бързите фази на съня, но и на бавните. Мозъкът на алкохолиците „забравя“ как правилно да спи. Това нарушение се запазва дори години, след като човек се избави от този си порок.