Смята се, че при избор на партньор жените подсъзнателно се ръководят от критерии, които им гарантират качествено потомство от този човек.

Въпреки това неотдавна микробиолози от Университета на щата Мичиган стигнаха до извода, че от гледна точка на еволюцията, е по-добре ние жените да не се занимаваме с търсенето на идеалния партньор, а да се съгласим на най-достъпния вариант.

Колкото по-малък избор имате, толкова по-бързо ще създадете семейство

Екип от учени начело с Кристина Адами, създали компютърен модел с виртуални „индивиди“ и проследявали тяхното „поведение“ в продължение на много поколения и по-специално по отношение на избора на партньор.

Установило се, че на предпочитанията при избора оказвал влияние преди всичко размерът на групата, към която принадлежали цифровите „организми“.

Например, ако броят на „членовете“ на групата бил около 150 единици, което се предполага, че се равнява на примерната численост на първобитните племена, цифровите „жени“ „приставали“ на първите попаднали им партньори.

Колкото по-голяма била числеността на племето, толкова по-капризни по отношение на избора на спътник в живота, ставали неговите „членове“.

Учени това явление с обстоятелството, че в неголемите групи е по-висок риска от оставане без потомство. Поради техните членове не са толкова придирчиви при избора на партньор в живота си.

„Примитивните хора биха могли да встъпят в полови отношения с първия, дори неидеалния партньор, и дори да поемат риска да родят генетически не най-съвършеното потомство – или да чакат господин или госпожица „Съвършенство“ – но тогава те рискуват изобщо да не оставят след себе си поколение“ – коментира Кристина Адами.

Въпреки това, според Адами, първобитните хора, вероятно, са били готови да използват и друга еволюционна стратегия и да поемат рискове, заемайки се с търсенето на по-подходящ партньор, ако този избор би имал значителни последствия.

И те действително постъпвали по този начин, стига да имало между кого да избират. Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature.

Стратегии за избор на подходящ съпруг

Към тях често се придържат и хората в наше време. Така например, повечето жени предпочитат мъже с ръст над средния и развита мускулатура, тъй като на подсъзнателно ниво чувстват, че децата от тях ще по-бъдат по-здрави.

А мъжете, въпреки модата на „плоските“ девойки най-често все така ги привличат жени с големи гърди, широки бедра и таз, тъй като подобна структура на тялото гарантира пълноценно зачеване и износване на потомство, а също и раждане на здрави деца.

Такава тенденция води до това, че срещайки човек, който слабо съответства на идеалните за нас параметри, ние го отхвърляме, предполагайки, че в бъдеще можем да си намерим някой, чийто размери се по-близки до желаните от нас.

Същевременно, ако не успеем да си намерим подходящ партньор, ние оставаме сами и рискуваме да останем сами и изобщо да не родим деца и следователно родът ни няма да бъде продължен.

Къде да срещнем мъжът на своите мечти

В условията на голям мегаполис за тази еволюционна закономерност можем и да позабравим, тъй като около нас има много мъже, които могат да станат наши потенциални партньори. Но това не е така.

Ако по-рано хората са живеели в малки племена с общ бит, то днес ние също съществуваме на групи, които обединяват общите ни интереси, местожителството, работата и така нататък. Далече не всеки от нас е свръхкомуникативен и е способен лесно да се запознава с околните.