С напредване на медицината намаляват смъртните случаи, дължащи се на сърдечни проблеми. Добре е да се запознаете със симптомите, които издават проблеми със сърцето.

Имайте предвид, че те не винаги са достоверни относно здравословното ви състояние и докато не се консултирате с лекар, няма нужда от притеснение.

Умора

Трябва да сте наясно, че не става дума, за умора, предизвикана от липса на достатъчно сън. Тази умора, наподобява симптомите, които имате, когато сте болни от грип. Много от жените, които имат тези симптоми смятат, че ще се оправят, но това неразположение може да бъде признак за проблеми със сърцето. Причината за тази умора е липсата на кислород. Сърцето се бори да достави кислород на тялото. Имайте предвид, че това е симптом и няма как да си поставите диагноза само заради появата му.

Краката ви се подуват

За подуването на краката може да има много причини като бременност, разширени вени, ограничени движения при пътуване и много други. Подуването на краката също може да е предупреждение за сърдечна недостатъчност - хронично състояние, при което сърцето не изпомпва кръв ефективно.

Подуването може да възникне, когато сърдечната клапа не се затваря нормално. Някои лекарства за кръвно налягане и диабет също могат да доведат до този ефект. Подуването на краката, при проблеми със сърцето, обикновено е придружено от симптоми като задух или умора.

Получавате замайване

Не винаги тези симптоми дават основание да сте сигурни, че имате сърдечни проблеми. Ако сте посещавали фитнес залата, може да сте получавали предупредителни знаци, за да спрете да ходите или тичате. Тези симптоми могат да бъдат причинени от дехидратация или от темпото ви.

В случай, че се случва редовно, се консултирайте с лекар, защото може да бъде страничен ефект от някои лекарства, проблеми с вътрешното ухо или анемия. При сърдечни проблеми, причината за появата им са блокажите в артериите, които намаляват кръвното налягане или дефектните клапани, които не могат да го поддържат.

Имате затруднено дишане, въпреки че сте добре

Въпреки че се справяте с ежедневното натоварване затрудненото дишане може да бъде предизвикано от астма, анемия, инфекция, или в много редки случаи от проблем с клапите на сърцето или способността му да изпомпва кръв.

Натрупването на течности засяга лявата страна на сърцето и може да доведе до затруднено дишане, което симулира бронхиална астма. След като клапанът е фиксиран, течността вече не се натрупва в белите дробове и пациентът диша по-лесно.

Изпадате в депресия

Депресията е сред най-често срещаните проблеми в света. Тя не е най-достоверния симптом, че имате проблем със сърцето, но психичното спокойствие е свързано с физическо благополучие. Много проучвания показват, че хората, които са депресирани, са изложени на повишен риск от сърдечно-съдови проблеми.

Получавате мигрена

Понякога главоболието е само главоболие. Но в някои случаи, редовните мигрени предполагат, че нещо не е наред с вашия организъм. Мигрените се срещат при 12% от общото население, но засяга около 40% от пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Не е ясна причината за поява на мигрена при някои сърдечни аномалии, затова тези симптоми не доказват, че може да страдате от подобно заболяване.