Вече е официално – лятото дойде! Но с него идва и жегата – много, много жега. А когато температурите постепенно се покачват, с тях се повишава и рискът от обезводняване. Дехидратацията не означава просто да не пиете достатъчно количество вода. Ако не се възприема сериозно и ясно, това може да се превърне във въпрос на живот и смърт. Не сте сигурни как можете да победите жегата? Предлагаме ви 6 страхотни съвета, с които ще поддържате тялото си хидратирано през този летен сезон.

Пийте вода

Най-важният начин да останете хидратирани е да пиете вода. Нашето тяло е съставено от 75% вода, затова разбира се е жизнено важно да пиете достатъчно количество вода. Ако искате да я разнообразите и да добавите малко вкус към нея, изстискайте няколко капки сок от лимон или лайм. Така тя ще бъде още по-освежаваща и вкусна в летните жеги.

Плодове и зеленчуци

Ако все пак не можете да пиете много вода, какво ще кажете за възможността да хапвате и така да поддържате тялото си хидратирано? Консумирането на плодове и зеленчуци, които са с високо съдържание на вода, ще ви помогне да поддържате нормално нивото на хидратация. Чудесен избор за плодове и зеленчуци, които ще ви помогнат да се преборите с жегите, са диня, краставици, пъпеш и целина.

Ледени близалки

Търсите добър начин децата ви да приемат достатъчно количество вода в жегата или докато играят? Ледените близалки са ключът към това! Те са забавни, лесни за приготвяне и носене и наистина много вкусни.

Избягвайте естествените диуретици

Ако искате да избегнете дехидратацията в горещите дни, не приемайте никакви храни и напитки, които съдържат кофеин, алкохол или захар. Когато става въпрос за храни, като ледените близалки, захарта не е прекалена. Но не излизайте на горещото слънце с ледено кафе или тъмна сода. Прекаленото количество захар или сол може да изсуши тялото ви още повече и да се изложите на голям риск.

Яжте овесена каша

Колебаете се какво да ядете за закуска преди да се отправите към плажа? Забъркайте си малко овесени ядки или овесена каша. Въобще сещате ли се за водата, която добавяте към тях, за д аги приготвите? Е, те я абсорбират. Изяжте цяла купа от тях – така ще сте едновременно сити и хидратирани. И дори да забравите да пиете вода по-късно през деня, то вие вече сте поели малко количество, с което денят ви да започне.

Може да си ги вземете с вас

И още един последен начин как можете да останете хидратирани е като вземете вода, ледени близалки, плодове или зеленчуци с вас. По този начин дори да изпаднете в екстремна ситуация или просто ако ви се наложи да задоволите жаждата си бързо, то така ще сте добре подготвени и ще разполагате с нещо освежаващо под ръка.