В средата на януари 2015 година световният шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко представи първата си собствена фитнес програма "Klitschko Body Performance".
Вероятно няма българин или българка, които да не знаят, че Владимир Кличко е и към настоящия момент световен шампион в тежка категория според четирите боксови федерации - WBA, IBF, WBO, IBO.

През 1996 г. е бил първият му професионален мач. След почти 19 години 38-годишния спортист смята, че се намира в същата добра форма, както и в началото на своята спортна кариера.

Украинецът заедно с компанията Social Media Interactive разработил онлайн платформа за любителите на фитнеса. На нея е създадена 6-дневна тренировъчна програма. Кличко обещава „повече постижения, повече сили, повече мускули, повече тестостерон“. С изключение на последното, програмата е разработена както за мъже, така и за жени.

На представянето на онлайн-портала известен учен, занимаващ се със спортна наука, заяви: „Тази програма е подходяща за абсолютно всеки“.

Но всеки, който не желае да тренира за „плочки“ на корема и за широки рамене, също може да извлече полза от фитнеса. Особено това се отнася за тези, които целият си работен ден прекарват в седнало положение и имат проблеми с гърба и при това изпитват болки.

По-долу са посочени 11 най-добри препоръки за здравословен начин живот от световния шампион по бокс.

1. 30-минутната тренировка е напълно достатъчна

Интензивността и редовността са по-важни от продължителността на една тренировка. Владимир Кличко посочва: „Ние разполагаме с малко свободно време. 30 минути дневно са напълно достатъчни“.

2. Поставете си цел

Например това може да стремеж към увеличаване на мускулната маса или за намаляване на теглото. Важно е следното: „Поставете си цел. Без нея нищо няма да постигнете“.

Първоначално Владимир Кличко се е страхувал от бокса. Но стремежът му да постигне други цели с помощта на този спорт са се оказали решаващи.

3. Изберете си човек, който да използвате като пример за подражание

В юношеството за Владимир Кличко първи пример станал Арнолд Шварценегер. А впоследствие се вдъхновявал от карате легендата Брус Лий. Това може да бъде всеки човек, не е задължително да бъде спортист, занимаващ се с бойни изкуства. Важно е да си намерите човек, който да ви стане пример за подражание.

4. Бъдете дисциплинирани

Ако не ви върви един ден – продължавайте с тренировката. Разглеждайте „препятствията“ по време на тренировките като тези, с които се сблъсквате в ежедневния си живот. Владимир Кличко продължава: „Ако имате проблеми в работата, то вие сте длъжни да ги разрешите, в противен случай ще ви уволнят“.

5. Ежедневно си правете 3-минутен фитнес ритуал

Основата за една успешна тренировка е едно най-обикновено нещо – ежедневното повтаряне на едно и също – 3 минути. Веднага след като станете от леглото, вие отивате да си миете зъбите. Веднага след като оставите четката за зъби – направете 20 лицеви опори. След това – веднага 20 коремни преси. И така всеки ден постепенно.

6. Наслаждавайте се на тренировките

При каквато и да е спортна дисциплина и при всякакви натоварвания – без да изпитвате удоволствие от това, което правите, дълго време няма да можете да „дръпнете“. Но насладата идва с натоварването. Когато целта е ясна, тогава бързо се появява и първичното усещане за щастие, което ще ви осигури и необходимото удовлетворение.