Шансовете за това да ви убият терористи или да ви изяде акула се близки до нула. Има неща, които са много по-опасни от тези, за които ни разказват филмите и медиите.

1. Вие се боите от: Тероризъм

Политиците често описват тероризма като „екзистенциална заплаха“ за Запада и за целия европейски начин на живот. Но те явно се опитват да ни правят на глупаци.
През 2013-та година – от гледна точка на „успехите“ на терористите – от техните ръце по целия свят са загинали почти 18 хиляди души. Очевидно, това е ужасно.

Както и това, че броят на жертвите продължава да расте. Но на първо място е важно да се отбележи, че 15 хиляди от тези смъртни случая са регистрирани само в 5 държави в света – Ирак, Сирия, Афганистан, Пакистан и Нигерия.

Това означава, че зад границите на тези страни шансовете да загинете от ръцете на терористи са почти нищожни – фойерверките, например, убиват 14 пъти повече хора за година, отколкото всички бойци всети заедно.

2. Убийство

Проучванията показват, че практически във всички страни по света расте безпокойството на хората по повод на това, че те могат да бъдат убити на улицата. На повечето хора им изглежда, че престъпността процъфтява, но реалността е съвсем различна с всяка изминала година регистрираните случаи на убийства стават все по-малко.

През 2013 година по света общо от ръцете на убийци са загинали 437 хиляди души. Едва ли би било пресилено да кажем, че по данни на СЗО, това е една малко вероятните причини за настъпване на преждевременна смърт.

3. Ебола

Светът буквално изпадна в шок, когато в Западна Африка започна епидемията от Ебола хеморагична треска. Всичко започна преди малко повече от 15 месеца – през декември 2013 г. и за този период били регистрирани 10 000 смъртни случаи, дължащи се на тази вирусна инфекция.

Това са данни от Американския център за контрол и превенция на заболяванията. Но ето сега вече по медиите изобщо не се говори за Ебола, само понякога се споменава за напредването с изследванията за разработване на ваксина срещу този вирус.

Еболата съвсем не е най-страшната болест дори и за самия африкански континент. Вероятността тази вирусна инфекция някога да се превърна в глобална заплаха е нищожна. В сравнение с някои други видове вирусни инфекции, разпространяващи се из Африка, Еболата съвсем не е най-заразната.

4. Атомна енергетика

Производството на ядрена енергия има лош имидж. Проучване, проведено през 2011 година от Ipsos, показва, че след земетресението в Япония, когато стана авария в АЕЦ Фукушима, хората започнаха да се боят от последствията от възможните взривове.

Вие може и да не повярвате в това, но атомните електроцентрали са изключително безопасен начин за производство на електроенергия. Чернобилската авария беше преди почти 30 години, тогава 56 души загинаха, а от рак, предизвикан от радиацията 4000.

И като цяло при най-песимистичните оценки ядрената енергетика за цялото свое съществуване е убила по-малко от 15 хиляди души, а въглищните топлоелектрически са станали причина за смъртта на 100 хиляди души и то само в Индия и още над 67 хиляди в Китай по различни оценки на властите в двете държави.

5. Отвличания на деца

В САЩ всяка година около 100 деца биват отвличани от чужди хора, а в държавата на неограничените възможности живеят 70 млн. деца, тоест похитените за година са едва 0.00014%. В България това съотношение по данните на МВР е още по-незначително.